Blog Pantofiori Veseli

5 sfaturi utile pentru a creste copii responsabili si inteligenti

  1. Laudati copiii pentru efortul depus, nu pentru aptitudinile pe care le au

Efortul este ceva masurabil si usor controlabil de catre copii. Daca ii laudam atunci cand muncesc mult pentru ceva anume, vor invata sa persiste in actiunile pe care le intreprind. Po Bronson, unul din autorii „NurtureShock: New thinking about children”, declara ca daca laudam copiii pentru inteligenta lor, ei vor considera efortul neimportant.

Un alt aspect important este sa nu ii laudam de fiecare data cand depun efort, pentru ca munca lui va deveni dependenta de lauda. Cand laudele se opresc, se va opri efortul. Asa ca, oferiti cu masura chiar si laudele.

  1. Somnul este chiar mai important decat credem

Acelasi autor de mai sus, declara in cartea sa ca atunci cand un copil de clasa a 6-a pierde o ora de somn intr-o noapte, va performa ca un copil de clasa a 4-a. Acelasi efect negativ il are si schimbarea orelor de somn in weekend. Daca copiii se culca la ore potrivite in cursul saptamanii, dar in weekend stau pana tarziu, acest lucru poate duce la pierderea pana la 7 puncte IQ.

  1. Putem sa ii invatam sa spuna adevarul

Cea mai simpla si mai rapida metoda, pentru a obtine adevarul de la copii este sa le spunem ca asta ne va face placere.

Unul din motivele des intalnire pentru care copiii mint, este ca ei considera ca ne fac pe plac in felul acesta si spun ceea ce cred ei ca ne dorim sa auzim.

Asa ca, atunci cand incercati sa aflati adevarul spuneti: Nu ma supar daca imi spui ca ai stricat jucaria fratelui tau, dar daca spui adevarul am sa ma bucur foarte tare.

  1. Certurile dintre adulti in fata copiilor pot fi bune

Daca incepem sa ne certam de fata cu copiii si apoi ii trimitem in camera lor, ei nu vor vedea modul in care solutionam problema.

S-a facut chiar un studiu pe aceasta idée. Astfel, un grup de copii a fost pus sa se uite la un video cu doi adulti care se certau. Videoul a fost oprit la mijlocul disputei. 30% dintre copii au avut reactii violente. Daca in schimb, erau lasati sa vada videoul pana la final, cand adultii rezolvau conflictul, doar 4% dintre copii mai aveau reactii violente.

Astfel ca daca certurile nu escaladeaza, nu se folosesc apelative jignitoare si ajungem impreuna la un compromis, este bine ca cei mici sa fie martori la aceste situatii pentru ca mai tarziu vor stii la randul lor cum sa rezolve un conflict.

  1. Copiii au nevoie de reguli

Este un mit ca daca instauram reguli fixe de care ne tinem, copiii pot dezvolta probleme comportamentale. De fapt, daca nu instauram reguli, ei cred ca nu ne pasa.

Asa ca este indicat sa instauram o serie de reguli in anumite domenii cheie si le explicam de ce este important sa le urmeze. Aceste domenii pot tine de interactiunea sociala (se poarta frumos cu cei din jur), de integritate (nu mint, nu vorbesc urat), de obiceiuri (spalatul pe dinti dimineata si seara, stransul lucrurilor personale) sau orice alte reguli de care avem nevoie pentru o atmosfera frumoasa si linistita in familie. In rest, trebuie sa sustinem copiii in deciziile lor si sa ii invatam sa si le asume.