Blog Pantofiori Veseli

7 metode de a creste un copil care are incredere in propriile forte

Daca am ratat vreodata un interviu pentru job care ni se potrivea perfect, doar pentru ca nu am reusit sa ne prezentam la adevarata valoare, daca am avut colegi care desi munceau mai putin, erau mai apreciati decat noi si nu am stiut cum sa facem, daca am ratat ocazii importante din viata noastra, doar pentru ca nu am raspuns destul de repede, sau cu destula incredere, sau daca am gandit “Nu are rost sa incerc, e prea fain ca sa mi se intample”, atunci stim ca unul din cele mai importante lucruri in legatura cu personalitatea noastra, e sa avem incredere in noi.

Poate ati pierdut ocazii importante pentru ca la un moment dat ati fost mai timid decat era cazul, sau poate nu. Dar in orice caz, sunt sigura ca va doriti ca cel mic sa straluceasca mereu, la scoala, la universitate, la serviciu, in cercurile lui de prieteni.

Si atunci, cum reusim sa crestem increderea copiilor in propriile forte. Asa ca astazi am pregatit, 7 metode prin care sa facem acest lucru.

1. Oferiti-i dragoste si afectiune

Poate acest prim sfat vi se pare de la sine inteles. Si daca e asa, ma bucur. Dar inca mai sunt parinti care cred ca cel mic “se pupa doar in somn” si care considera ca prea multa afectiune va transforma copilul intr-un rasfatat si alintat. Dar daca noi cei mari, avem nevoie de multa afectiune si dragoste in viata noastra, va dati seama cum e pentru ei, mici fiinte vulnerabile, in care atat de multe lucruri din care li se intampla sunt in continuare niste necunoscute.

Asa ca nu va feriti sa va aratati toata dragostea, sa il luati in brate si sa va asigurati ca stie, ca orice s-ar intampla, voi o sa fiti acolo sa il iubiti. Iar asta ii va da aripi.

2. Incurajati-l in tot ceea ce face

La fel ca si adultii, doar ca la o scara mai mare, copiii au nevoie sa stie ca cineva este alaturi de ei sa ii sustina.

A-i incuraja nu inseamna doar sa ii laudati victoriile, dar sa vedeti eforturile pe care le depune pentru a reusi. Daca incearca sa va ajute la bucatarie, nu ii spuneti ca mai mult va incurca si ca sunt toate sansele sa sparga iar pahare, ci: “Ma bucur sa vad cum incerci mereu sa ma ajuti.” Daca incearca sa isi lege sireturile, pentru a 3-a oara in aceeasi zi, nu ii spuneti: “Nu asa, lasa-ma pe mine”, ci “Ai exersat mult si in curand ai sa poti sa o faci singur”.

3. Complimentati-l de fiecare data cand aveti ocazia

Eforturile, munca, vointa, toate acestea sunt calitati care trebuie admirate. Spuneti-i copilului de fiecare data cand reuseste ceva, ca sunteti mandri de ei. Dar incercati ca in loc sa ii spuneti ca este frumos sau destept, sa ii admirati eforturile care le-a facut.

In loc de “Ai invatat poezia, ce baiat destept” incercati un pic sa elaborati complimentul si sa ii spuneti: “Esti un baiat ambitios pentru ca nu te-ai lasat pana nu ai invatat poezia.”

4. Fiti empatici fata de starile lui emotionale.

Nimic nu e mai frustrant decat sa fii suparat si cineva sa iti spuna ca nu ai motiv. Sau sa te opresti. Sau sa te duci sa fii suparat in alta parte. Sau mai rau, sa te ignore. Asa ca nu uitati, oricat de neinsemnate ni s-ar parea noua problemele lor, o colega de gradinita cu un ghiozdanel mai frumos, un coleg care deseneaza mai bine, timp prea scurt petrecut in parc si cate si mai cate evenimente care il pot supara pe cel mic in cursul unei zile, nu minimalizati supararea, spuneti-i ca intelegeti, si ascultati-l in tot ceea ce are de spus.

5. Lasati-l sa-si asume riscuri sanatoase

Stiu, ni se strange inima de cate ori vedem copilul urcandu-se pe toate zidurile, cand pleaca pe bicicleta inaintea noastra. Dar de fiecare data cand incearca ceva care este putin peste puterile lui, si reuseste, increderea in propriile lui forte creste, chiar daca e vorba doar de faptul ca in sfarsit si-a dat seama singur de cum functioneaza un mecanism al unei jucarii.

6. Atunci cand e cazul, criticati actiunea nu copilul

In loc sa spuneti “Ësti un copil rau, de ce ai facut iar dezordine/aruncat apa pe jos/stricat jucarii” explicati-i de ce va deranjeaza ceea ce a facut si de ce este bine sa procedeze altfel. In niciun caz nu folositi etichete: rau, mincinos, prefacut, rasfatat.

7. Fiti un exemplu pentru ei

Nu uitati ca voi sa va simtiti importanti, speciali. Sa mergeti zambind pe strada. Sa va bucurati de toate lucrurile marunte din viata voastra si sa nu va lasati afectati prea mult de nereusite. Sa nu va condamnati prea mult cand faceti o greseala si sa fiti mandru de propriile reusite. Iar copiii, care invata cel mai bine prin puterea exemplului, vor face acelasi lucru la randul lor.