Cum sa cresti un baietel

Am intalnit barbati de tot felul. Prieteni, colegi de birou, iubiti .. de la 17 ani, cand am inceput sa ii privesc mai cu atentie, si pana acum am descoperit cat de diferiti sunt. Unii nu isi aratau niciodata sentimentele. Unii erau total dependenti de sotiile lor. Altii spuneau, de cele mai multe ori, opusul a ceea ce gandeau. Unii se considerau superiori femeilor. Altora le era frica de ele. Altii dimpotriva, stiau intotdeauna ce sa ii spuna unei femei ca sa se simta bine, chiar daca era tanara, era mama, era bunica sau abia o cunoscuse.

Intr-o zi mi-am dat seama, toti acesti barbati, unii puternici, altii haotici, unii in control, altii distrati, unii veseli, unii timizi, cu totii au fost o data copii. Da, au fost niste baietei mici care nu stiau sa faca diferenta dintre un nasture si o bomboana de ciocolata.

Sa cresti baieti nu e o plimbare in parc. De fapt, daca iesi in parc, e o fuga continua. Da-te jos, Nu te sui acolo, Nu arunca nisip in ochi copiilor de langa tine. Bine, mai sunt si cazurile de baietei care se joaca frumos, sunt ascultatori si linistiti in cea mai mare parte a timpului. Indiferent cum este baietelul tau, mai jos sunt 9 sfaturi de care este bine sa tii cont pentru a te asigura ca se peste 20 – 25 de ani va fi barbatul acela in jurul caruia toata lumea vrea sa se afle.

  1. Fa-l responsabil

Baietii invata mai greu decat fetitele sa urmeze directii (sunt sigura ca ai cel putin un prieten care e in stare sa se invarta 2 zile in cerc si tot nu intreaba pe cineva cum sa ajunga intr-un loc anume) sau sa duca lucrurile la bun sfarsit. E usor sa il inveti asta daca il rogi sa te ajute in bucatarie (sa aduca o lingura cand ai nevoie, sa puna masa sau sa scoata painea din sertar). De asemenea un mic animal de casa il va ajuta sa se responsabilizeze. Un peste sau o broscuta testoasa il va invata cum sa aiba grija de altii si nici nu produce deranj in casa.

  1. Ofera-i afectiune

Este preconceptia ca baietii au nevoie de mai putina afectiune decat fetitele. Nimic mai fals. Chiar daca stau mai putin in preajma voastra alergand plini de energie, sau daca se joaca mai efervescent decat o fetita, are nevoie de aceeasi afectiune.

Cand creste mai mare s-ar putea sa isi arate stanjeneala fata de afectiunea in public. Dar asta nu inseamna ca nu si-o doreste. Imbratiseaza-l cand nu e nimeni in preajma si mangaie-l usor pe spate cand sunteti afara.

  1. Incurajeaza-l sa faca sport

Sportul il ajuta sa se dezvolte atat fizic cat si psihic. Da-l la un sport de echipa ca sa invete despre forta grupurilor si a prieteniei. Dar nu il inscrie in competitii pana nu implineste 8 ani pentru ca pana la aceasta varsta nu poate sa gestioneze nici esecul, nici victoria. Aici am vorbit mai mult despre beneficiile sporturilor la copii.

  1. Lasa-l sa se descurce singur

Nu il ridica de fiecare data cand cade, lasa-l sa gaseasca solutii cand este dezamagit de ceva si incurajeaza-l sa repare singur greselile pe care le-a facut. Copiii trebuie sa stie ca este in regula sa greseasca, sa fie suparati sau nervosi. Acestea sunt toate sentimente pe care le avem ca adulti si trebuie sa invatam sa le gestionam inca din copilarie.

  1. Lasa-l sa ia decizii

Este bine sa il lasam sa faca cum vrea el ca sa capete incredere, dar pe de alta parte e prea mic ca sa aiba control absolut asupra lucrurilor. Asa ca ofera-i tu cateva optiuni din care sa aleaga ce ii place mai mult.

  1. Din cand in cand cheama-l sa stea cu adultii

Cel mai probabil, cand erai mica si tie ti s-a spus sa nu intervii in discutiile cu adultii. Sau sa te duci in camera la tine cand sunt musafiri. Ei bine, studii recente au aratat ca daca lasam copiii in compania adultilor ii ajutam sa isi largeasca orizontul si capata mai multa incredere. Asa ca, atunci cand nu discutam lucruri grave care nu pot fi auzite de cei mici, sa ii chemam sa ne tina companie.

  1. Invata-l ca este in regula sa isi arate emotiile

Nu plange, baietii nu plang. Va suna cunoscut? Ei bine, si baietii si barbatii au nevoie din cand in cand sa se elibereze prin plans. Nu e o rusine, e o emotie absolut normala. Asa ca daca cel mic incepe sa planga, incercati sa gasiti impreuna o solutie pentru remedierea problemei, dar sa nu le spunem ca e rusinos sa planga. Pentru ca nu e.

  1. Incurajeaza-l indiferent de ce activitati vrea sa faca

Poate ti-ai dori sa faca rugby si el vrea sa cante la pian. Indiferent de activitatile pe care si le doreste, chiar daca tie nu ti se par destul de potrivite pentru un baietel, incurajeaza-l sa faca exact ceea ce ii place. Pentru ca asa va invata de mic cat de eliberator si frumos este sa iti urmezi pasiunea.

  1. Ajuta-l sa isi dezvolte abilitatile sociale

Baietii isi fac mai greu prieteni decat fetitele. Asa ca da-l la un sport, incurajeaza-l sa se joace cu copiii in parc si cheama in vizita prieteni cu copii ca sa se joace impreuna.

Si un mic sfat de final. Baietii au auzul mai putin dezvoltat decat fetitele. Asa ca daca ai impresia ca te ignora cand vorbesti cu el, sa nu crezi ca o face intentionat. Stati fata in fata cand vrei sa ii comunici ceva, apleaca-te sa fiti la acelasi nivel si tine o mana pe umarul lui ca sa fii sigura ca ai toata atentia.

Vineri discutam si despre cum crestem fetitele. Pana atunci, nu uita, saptamana aceasta avem o recomandare minunata de ghete pentru baieti (am scris aici despre ele).

Le-am numit produsul saptamanii pentru ca sunt cool, confortabile si pot fi purtate incepand de acum pana toamna tarziu.