Fara stres, de la scutec de unica folosinta la olita

Intotdeauna va exista copilul unei prietene sau al unei cunostinte, care desi de aceeasi varsta cu al nostru (daca nu mai mic), a renuntat la scutecele de unica folosinta si cere la olita ori de cate ori are nevoie. Iar al nostru nu. Cred ca daca puiul nostru ar invata la 6 luni sa foloseasca olita, in secunda urmatoare am afla de un copil care face asta de la 5 luni. Intotdeauna cineva va sti un caz care ne pune in umbra. Dar ce este important de fapt, este sa incercam sa acordam cat mai putina importanta povestilor de acest gen si sa nu comparam evolutia puiului nostru cu a altcuiva. Copiii sunt la fel de diferiti intre ei pe cat sunt si adultii. Tot ce avem noi de facut este sa ascultam ceasul biologic al copilului nostru, el singur ne va spune care este timpul potrivit pentru fiecare noua etapa din viata lui.

Si totusi cum ne dam seama ca cel mic este pregatit sa renunte la olita? De obicei, apar trei semne pe care noi trebuie sa le urmarim: copilul incepe sa fie constient de corpul sau, isi doreste sa fie curat si intelege cum se foloseste olita.

Daca aceste trei criterii sunt indeplinite, atunci putem incepe antrenamentul olitei. Multi spun ca din acest punct, copilul poate sa ajunga sa renunte la scutec in doar trei zile. Sunt sceptica de fiecare data cand aud asa ceva. Mi se pare un basm, dar cert e ca in 3 zile se pot face evolutii mari daca lucram il ajutam sa faca tranzitia cat mai usor de la scutec la olita.

Ce avem noi de facut.

  1. Planificati sedintele de olita

In zilele in care stati impreuna de dimineata pana seara, cum sunt zilele de weekend sau de concediu, puneti-l pe olita din doua in doua ore, astfel incat el sa isi poata forma o rutina.

  1. Transformati olita in ceva distractiv

Daca il puneti pe olita si il lasati singur cateva minute, o va asocia cu ceva plictisitor si nu va cere singur sa o foloseasca. Stati cu el cat e pe olita, spuneti-i povesti scurte si jucati impreuna mici joculete. Astfel, olita va deveni un punct atractiv al casei.

  1. Fiti atenta la limbajul corpului

Daca vedeti ca cel mic da semne ca ar avea nevoie la toaleta, opriti-va din ce faceati si puneti-l repede pe olita. Daca ati ajuns la timp, laudati-l si aratati-va mandria.

  1. Renuntati treptat la scutecele de unica folosinta

Intai doar o ora pe zi, saptamana urmatoare doua ore si tot asa pana cand copilul nu mai poarta deloc scutece. Astfel el va simti senzatia de rece si ud atunci cand are accidente si ca sa o previna, va incepe sa va anunte din timp cand are nevoie sa foloseasca olita.

  1. Acceptati ca vor fi accidente

Chiar si dupa zile intregi in care cel mic cere la olita ori de cate ori are nevoie, accidente vor mai fi. Acestea se intampla de obicei cand copilul este stresat, este concentrat pe ceva anume sau cand schimba mediul. Nu il certati ci spuneti-i calm, ca data viitoare ar fi mai bine sa mearga la olita.

  1. Este ok daca mai avem de asteptat

Daca deja au trecut cateva saptamani si copilul nu spune deloc cand are nevoie la olita, poate insemna ca am inceput prea devreme. Este in regula sa amanam olita pentru mai incolo, cand copilul este mai pregatit pentru acest pas.

 

P.S. Si apropos de “ud”, pe vremea asta se intampla si altfel de “accidente”. Aratati-mi copilul ala care cand vede o balta nu vrea sa mearga prin ea. Asa ca, sa nu ii stricam bucuria dar nici sa nu ne ingrijoram ca o sa raceasca, iar pentru asta avem produsul acestei saptamani, cizmulitele RIO de neopren si cauciuc si talpa turnata. Garantat pastreaza piciorusele calde indiferent de vreme.

product_793