Cum sa cresti copilul introvertit

30% din populatie este introvertita. Desi poate parea ca numarul lor este destul de mare, de fapt introvertitii reprezinta o minoritate intr-o lume extrovertita. Si tinand cont ca acestia sunt mai tacuti, mai rezervati, mai inclinati spre introspectie, introvertitii devin si mai greu vizibili in viata de zi cu zi, astfel ca avem impresia ca toti oamenii sunt de fapt extrovertiti.

Asa ca multi parinti se pot speria daca puiul lor este introvertit. Dar ceea ce trebuie sa intelegem este ca acest lucru nu este un defect, ba chiar, daca lasam copilul sa se dezvolte natural, acest lucru se poate transforma intr-o mare calitate care il va ajuta mai tarziu. Pentru ca ei inteleg mai bine lumea din jur analizand-o constant, au prietenii solide si pe termen lung si sunt extreme de empatici cu nevoile celor din jurul lor.

Ce trebuie sa stim despre copilul nostru introvertit

Copilul introvertit are nevoie de timp in care sa stea singur

Cand a avut o zi aglomerata sau stresata, dupa o veste neplacuta, cand este nemultumit de ceva, copilul introvertit isi recapata energia daca este lasat sa stea singur. Doar asa ei pot sa isi analizeze sentimentele si sa proceseze ziua care a trecut. De asta are nevoie copilul introvertit pentru a se relaxa, iar daca nu poate sta singur macar o perioada scurta de timp, la sfarsitul zilei, devine anxios si stresat.

Copilul introvertit nu interactioneaza usor cu strainii

Pur si simplu copilului introvertit nu ii plac discutiile fara un obiectiv clar, mai ales cand este vorba de straini. Asa ca va dori sa dezvolte o relatie cu cineva inainte sa inceapa sa povesteasca despre el. Asa ca nu il fortati sa vorbeasca daca nu vrea, nu veti reusi decat sa ii provocati stres. In schimb ajutati-l sa creeze o legatura cu persoanele din jur, prin gasirea de puncte si interese comune. Si in niciun caz nu va referiti la el ca fiind timid. Avand o eticheta el va creste crezand asta despre el si actionand in consecinta. Copilul introvertit nu este timid, doar are nevoie de timp sa se acomodeze cu oamenii si situatiile noi.

Copilul introvertit nu isi arata trairile

Doar daca copilul nu spune ca e suparat, nu inseamna ca este in regula. Daca copilul extrovertit are grija ca toti cei din jur sa stie in permanenta ceea ce simte, copilul introvertit va alege sa ascunda atunci cand este dezamagit sau trist, asa ca fiti atenti la trairile lui pentru a-l ajuta sa depaseasca momentele neplacute.

Activitati pentru copiii introvertiti

Muzica – fie sa cante la un instrument fie sa isi dezvolte o cultura muzicala

Cititul

Sporturile care nu sunt de echipa (alergare, inot, tenis)

Fotografia

Scrisul – introvertiti sunt firi analitice care studiaza cu atentia lumea din jur, asa ca adesea sunt scriitori foarte talentati

Colectionarea de timbre, carti postale, monezi etc

Copiii introvertiti tind sa aiba prietenii puternice si de lunga durata. Incurajandu-l sa faca una din aceste activitati, nu doar ca il ajutati sa accepte mai usor situatiile noi dar si sa isi gaseasca prieteni buni.

P.S. Copilului introvertit ii plac lucrurile stabile, dar trebuie sa il invatati sa accepte si lucrurile noi. Puteti face acest lucru si surprinzandu-l cu o poveste pe care o stie, careia sa ii schimbati firul epic. Recomandarea noastra din aceasta saptamana este Fetita cu Pantofiori Vulpite, adica povestea Scufitei Rosii un pic reinventata, pe care o puteti citi aici. 

Iar daca vreti sa ii aratati cum povestile pot prinde viata, puteti sa ii achizitionati si lui Pantofiorii Vulpite, chiar de aici.