A inceput scoala. Probabil acum, in momentul in care cititi acest articol, inca mai aveti in stomac senzatia ca tocmai ati inghitit un cutit. Da, dureaza un pic pana se digera asa ceva. Copilul e la scoala, noi suntem la birou si nu avem nici cea mai mica idee despre ce se intampla acolo.
Cea mai mare temere este cum se va descurca cel mic la gradinita. Bineinteles ca rezultate bune la gradinita se masoara altfel decat cele de la scoala, dar modul in care cel mic va percepe gradinita, si modul in care va fi privit acolo de catre colegi, se va reflecta mai tarziu in scoala. De aceea am pregatit cateva informatii care vor face din gradinita un loc in care cel mic se poate dezvolta frumos.
- Invatati-l sa numere si sa recunoasca litere
De cele mai multe ori copiii invata la gradinita sa numere pana la 10 si sa recunoasca literele. Intrebati invatatoarea care sunt notiunile noi pe care le va exersa cu copiii in primele luni si prezentati-le voi, din timp, acasa. Copilul va fi mai putin stresat cand gradinita devine un loc familiar si informatiile nu ii sunt cu totul straine. In plus, acest lucru ii va oferi incredere si va acumula mai usor restul informatiilor.
2. Luati-i apararea copilului atunci cand este cazul
Din pacate de multe ori gradinitele nu sunt locuri perfecte. Educatooarea lucreaza prea mult sau prea putin cu copiii, copiii sunt lasati prea liber sau prea putin liber, si lista nu se opreste aici. De teama sa nu strice o relatie, unii parintii desi sunt nemultumiti, nu spun nimic. Dar fiecare nemultumire trebuie discutata pentru a nu se agrava. Daca nu sunteti siguri de obiectivitatea nemultumirii, discutati si cu ceilalti parinti sa vedeti daca va impartasesc parerea.
3. Implicati-va in experienta de gradinita a copilului
O data pe saptamana la inceput, apoi o o data pe luna, vorbiti cu educatoarea despre copilul vostru. Intampina probleme? Participa la activitati? Se joaca cu ceilalti copii? Toate acestea sunt informatii pe care daca le recunoasteti din timp, si atunci cand e cazul, remediate impreuna cu educatoarea, ii vor crea celui mic o experienta de gradinita cat mai placuta.
4. Gradinita este obositoare
De multe ori uitam cat de obositoare poate fi gradinita pentru copii. Prieteni noi, activitati noi, stresul unui nou inceput, toate acestea il obosesc. Asa ca cel putin pentru o luna, nu pregatiti prea multe activitati pentru copil si aveti grija ca acesta sa aiba parte de cat mai mult somn.
Daca doriti sa il inscrieti la activitati precum sport, muzica sau desen, pe care sa le faca separat de gradinita, amanati-le dupa cel putin o luna de gradinita, cand copilul s-a obisnuit deja cu rutina, si poate accepta preocupari noi.
5. Copilul o sa fie bine. La fel si voi
Cel mai important, nu uitati ca cel mic va fi bine. Se va obisnui cu gradinita, isi va face prieteni noi, se va juca vesel si se va bucura de gradinita. Cat despre voi, cutitul acela din stomac se va digera in cateva zile.
Si acum in incheiere.. ce-am uitat?.. ce-am uitat?.. a, da, cum de mi-a sarit din minte. Nu stiu voi, dar eu intotdeauna am asociat inceperea unui nou an scolar cu o pereche noua de pantofi. Cred ca mult timp, asta a fost singurul motiv pentru care ma bucuram de inceperea scolii. Asa ca daca vreti sa pastrati traditia si cu copilul vostru, ce poate fi mai potrivit decat o pereche de pantofi din noua colectie Back-to-School
Sugestiile noastre din aceasta saptamana sunt Pantofiorii Floare de Colt pentru fetite. Dragalasi si comozi, se vor potrivi la orice outfit al celei mici.
Pentru baieti avem Ghetutele Everest, practice si cu o talpa de cauciuc care ii vor permite micului strengar sa alerge toata ziua fara sa se simta obosit.