Cum sa iti dai seama daca cel mic e alintat si cum sa rezolvi acest lucru
Daca sunteti parinti care au mereu grija de nevoile copiilor, daca sunteti acolo cand cel mic incepe sa planga si ii oferiti intelegere si consolare, daca respectati supararile lor si nu le spuneti sa taca daca au dorinte care par extravagante (ca, nu vreau pantofii rosii, ii vreau pe cei cu zebra), atunci poate ati auzit de multe ori de la vecine, mamici in parc, sau bunici pe strada: “Ai un copil rasfatat. Nu il mai rasfata atat.”
Dar este cuvantul “rasfatat”, un cuvant din alta era, cand parintii nu isi aratau sentimentele fata de cei mici, lucru care mai tarziu s-a dovedit daunator? De cele mai multe ori da. Cand nu este vorba de rasfat:
1. Nu poti rasfata un bebelus.
Bebelusii nu plang pentru ca vor sa manipuleze. Cand exista un plans exista si o nevoie acuta in spate: foame, sete, scutec schimbat, suferinta fizica de orice fel, oboseala. Sau teama. Teama ca e intuneric. Teama ca nu stie ce se intampla. Teama ca e singur. Si multe alte stari care provoaca anxietate.
Asa ca daca suntem acolo de fiecare data cand au nevoie de noi in primele luni de viata, nu ii rasfatam, nu ii “obisnuim sa nu adoarma decat cu cineva in camera”, sau alte mituri urbane. Dimpotriva. Conform unui studiu organizat de Dr. Peter Gorski, director la centrul de sanatate pentru copii si mame din Chile atunci cand parintii raspund imediat la nevoile copiilor, inclusiv plansete, copilul devine e mai fericit si devine mai independent inainte chiar de prima aniversare.
2. Tantrumurile sunt normale.
Ah, tantrumurile, acele iesiri necontrolate la copiii intre 1 an si 4 ani provocate de intreruperea televizorului, descoperirii ca nu mai e inghetata sau de tricoul albastru care e la spalat si nu poate fi spalat. Pana la 4 ani copiii de cele mai multe ori nu au un vocabular prin care sa isi exprime nevoile si nemultumirile. Iar asta provoaca frustrare si.. iesiri necontrolate. Dar nu aveti de ce sa va faceti griji, pana la varsta de 4 ani tantrumurile fac parte din normalitatea dezvoltarii lor, si nu sunt semne ca de fapt il alintati prea mult.
Semne ca totusi copilul este supra-protejat
Daca copilul este prea dependent de parinti, daca are peste 4 ani si inca are tantrumuri in fiecare saptamana, sau are cerinte exagerate care ii sunt implinite de fiecare data (dulciuri in loc de pranz, cerinte mult prea exacte pentru cina si refuzul de a manca daca nu sunt indeplinite) pot fi semne ca cel mic este alintat.
Cum sa crestem un copil echilibrat
1. Apreciati comportamentul pozitiv
Aratati-va bucuria de cate ori face ceva pozitiv (strange/aseaza masa, face curat in camera, pune hainele in dulap), multumiti-i cand va ajuta prin casa si admirati-l atunci cand e darnic cu fratii sau prietenii sai.
2. Stabiliti reguli clare
Copiii nu cunosc regulile societatii, si pana la o varsta poate nici nu au nevoie. Dar inca de cand incepe sa vorbeasca este indicat sa invete sa spuna “Multumesc” si “Te rog”. Sa fie cooperant, asa cum uneori si noi trebuie sa fim cooperanti si sa lasam lucrurile sa se intample si dupa cum vor ei.
3. Alegeti lupte pe care le puteti castiga
Sunt lucruri pe care le putem controla. Cum ar fi acoperirea prizelor pentru a preveni accidente. Sunt situatii cand ii putem face pe cei mici sa actioneze intr-un anumit fel. Putem controla mancarea pe care o primesc, sau timpul total pe care il petrec afara intr-o saptamana. Dar uneori e bine sa lasam de la noi. Daca nu ii place o anumita leguma, putem sa o schimbam cu alta. Daca mai vrea sa stea in parc sa ii explicam motivele pentru care trebuie sa plecam in maxim 10 minute, dar sa i le acordam pe de-antregul.
4. Copiii mai gresesc. Iar ei trebuie sa stie asta.
O greseala este un accident. O minge aruncata prin casa care a spart o vaza. O cana scapata pe jos. Sau e premeditata, ca neimpartirea jucariilor cu fratele sau surioara. De fiecare daca trebuie sa ii explicam de ce actiunea nu e potrivita si care sunt avantajele daca procedeaza altfel (impartind jucariile cu fratele se va distra mai bine).
5. Evitati sistemul de raplata/santaj pentru rasplata.
Un copil creste integru, intelegator si empatic daca intelege motivele actiunilor, si nu daca este premiat pentru comportament frumos. Mai multe detalii despre cand este bine ii rasplatim si cand nu, gasiti in articolul de aici.