7 moduri prin care ajutam copiii sa isi dezvolte vocabularul

Inca din primele zile de viata ale copilului putem ajuta la asimilarea limbajului. Povestindu-i tot ce se intampla, pastrand mereu contactul vizual sau folosind gesturi pentru a explica ce comunica, copilul pana in 2 ani va incepe sa vorbeasca mai repede si mai bine. Mai multe despre etapele de dezvoltare a limbajului in primele luni de viata puteti citi in articolul de marti de aici.

Intrebarea este cum facem sa isi dezvolte vocabularul dupa varsta de doi ani, cand deja intelege ceea ce ii spunem noi, ba chiar foloseste propozitii scurte atunci cand vorbeste.

Intre doi si trei ani, copilul nu doar ca incepe sa inteleaga ce este rugat sa faca („Pune jucariile in cos”) dar si limbajul incepe sa se diversifice foarte mult, acumuland rapid cuvinte noi.

Intre trei si patru ani incepe sa inteleaga intrebari ca “Cine?”, “Ce?” si “Unde?”, dar si sa foloseasca propozitii mai lungi ca sa se exprime.

Dupa patru ani este pregatit sa asculte povesti mai lungi si intelege aproape tot ceea ce i se spune. De asemenea, poate sa spuna scurte povesti despre el si sa recite poezii.

Daca vreti sa ajutati copilul sa isi dezvolte un vocabular variat, atunci noi am pregatit cateva sfaturi, usor de pus in practica.

  1. Acordati-i toata atentia atunci cand va povesteste ceva
  2. Folositi voi un limbaj clar, fara diminutive astfel incat sa fie cat mai usor inteles de catre cei mici
  3. Cand introduceti un cuvant noi, explicati-l si folositi-l intr-un context astfel incat sa fie usor de inteles de catre copil.
  4. Incurajati-l sa dea directii. Construiti o casa din caramizi, si intrebati-l care e cea mai buna metoda prin care puteti sa faceti asta. Sau cand iesiti la plimbare, intrebati-l ce drum sa alegeti pentru a ajunge in parc.
  5. Folositi orice prilej pentru a-i explica lumea inconjuratoare. La cumparaturi spuneti-i ce aveti de cumparat. In parc, povestiti-i despre copacii si florile pe care le vede.
  6. Uitati-va pe poze si intrebati-l ce isi aminteste din acele zile.
  7. Nu ii spuneti sa taca. Lasati-l sa vorbeasca, sa cante si sa puna cate intrebari vrea, astfel incat sa se simta cat mai liber. Iar daca totusi va doriti un pic de liniste, distrageti-i atentia facand o activitate mai linistita, ca desenatul sau cititul de povesti.

Si nu uitati, unii copii invata sa vorbeasca mai repede, altii mai tarziu. Iar acest lucru este cat se poate de normal si nu prezice nimic despre abilitatile sale de comunicare de mai tarziu. Asa cum spuneam marti, Lucian Blaga a vorbit prima oara la 4 ani, asa ca indiferent cat de mult vorbeste cel mic, este in regula si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Pantofi copii

Pantofi elefant

Pantofi fetite

Pantofi Paris