9 mici secrete pentru somnul copiilor

Stiti cum sunt primele luni dupa ce apare copilul. Cu ochii cat cepele ne miscam prin casa lovindu-ne de mese, scaune si alte lucruri pe care cineva parca le pune strategic in calea noastra, iar noi nu mai mai stim daca e dimineata sau se lasa seara. Ne plimbam prin casa facand kilometri intregi de la fereastra la usa si de la usa la fereastra, carand 8 kilograme de cea-mai-adorabila-fiinta-din lume, gandindu-ne daca oare e posibil sa dormi in timp ce mergi. Ne spunem ca e trecator, ca dupa alte cateva luni o sa fie mai bine, si toata lumea o sa doarma o-noapte-intreaga.

Dar trec luni, uneori si ani si probleme cu somnul parca nu mai dispar. Cel mic nu vrea sa doarma, sau se trezeste noaptea, sau doarme prea putin, iar noi visam la 8 ore de somn cum visam pe vremuri la o calatorie in Barcelona.

Nu avem secretul somnului continuu, doar cateva sfaturi care pot sa va aduca cateva ore de somn in plus pe saptamana.

  1. Evitati cafeina. Bine, copii nu beau cafea, dar cafeina se ascunde in dulciurile care au cacao si in bauturi ca ceaiurile verzi sau coca cola. Este indicat ca cei mici sa consume cat mai putin din aceste lucruri, dar daca o fac, dimineata este cel mai bun moment, astfel incat sa aiba timp sa consume energia. Dupa ora 16:00 evitati orice fel de dulciuri sau fructe, zaharul fiind un puternic excitant.
  2. Pastrati aceeasi ora de culcare si de trezire in fiecare zi, chiar si in weekend sau de sarbatori.
  3. Instaurati o rutina inainte de somn, care il va pregati pe copil de culcare. Pijamale, un pahar de lapte cald, spalat pe dinti, lumina din ce in ce mai scazuta in casa, citit poveste.
  4. Evitati folosirea calculatorului sau a telefonului cu cel putin cateva ore inainte de culcare. In schimb, seara puteti sa jucati jocuri in familie, sa povestiti despre ziua care a trecut sau iesiti la o plimbare scurta.
  5. Evitati filmele de groaza.
  6. Asigurati-va ca in camera e cald, lumina slaba si liniste in toata casa.
  7. Nu umpleti patul cu jucarii. Doar ii vor distrage atentia si il vor tine treaz mai mult timp.
  8. Nu folositi trimisul la somn ca o amenintare (Ori termini de mancat, ori te duci sa te culci). Somnul trebuie privit ca o activitate placuta si pozitiva.
  9. Ora de culcare trebuie sa fie speciala pentru copil. Petreceti timp cu el inainte sa adoarma si aratati-i semne de dragoste si afectiune.

Voi ce alte sfaturi aveti pentru adormit copiii?

image_f0e1bc27efd175f467abbd2e0301a63c