Rivalitati intre frati. Cum ii ajutam sa devina mai repede prieteni

childhood-831401-m

Aparitia celui de al doi-lea copil este o provocare pentru toata lumea din casa. Pentru parinti pentru ca dintr-o data sunt si mai multe de facut, mai multe griji si mai putine ore de somn. Dar poate cea mai mare schimbare este pentru primul copil. Universul lui, perfect asa cum il stia, se schimba radical si el nu poate gasi nicio explicatie pentru acest lucru.

Pana la aparitia fratelui cel mic, toata atentia ii era oferita lui. Nu era moment in care sa vrea afectiune, iar unul din parinti sa fie ocupat cu un alt om mic, de cativa zeci de centimetri inaltime. Nici mama nici tata nu mai sunt 100% ai lui, iar asa o schimbare nu e usor de suportat de catre nimeni.

Poate familia voastra face parte din cele 1% in care fratele mai mare nu arata niciun fel de gelozie, ci doar dragoste pura din prima zi. Dar cel mai probabil, statistic vorbind, va trebui sa va pregatiti pentru rivalitati, gelozii si poate chiar mici rautati din partea fratelui sau surorii mai mari.

Nu va faceti griji. Sunt absolut normale. Dar va asigur ca in timp se vor estompa, si veti ajunge cu bine la momentul in care se vor iubi nemasurat, se vor juca impreuna si cel mai importat, vor avea intotdeauna inca un sprijin in viata.

Dar pana atunci.. puteti incerca sa grabiti un pic procesul acesta

Inainte de nastere
Pregatiti copilul de aparitia unui nou membru al familiei. Povestiti-i cum o sa fie cand o sa aiba un frate sau o surioara, explicand atat aspectele pozitive cat si cele mai putin placute. Repetati-i de cate ori e posibil ca nimic nu va afecta dragostea pe care i-o purtati, iar o data cu aparitia a inca unui membru, va mai fi inca cineva care il iubeste.

Explicati-i cum o sa fie cand o sa nasteti, cat timp o sa fiti plecata si faptul ca poate sa vina sa va viziteze.

Cu cat are mai multe informatii, cu atat se va simti mai in control, deci mai putine nelinisti.

Dupa nastere
Implicati-l in ingrijirea copilului, dar nu insistati prea mult daca nu vrea. Rugati-l sa va ajute sa il imbracati pe cel mic.

Cereti-i sfatul si ajutorul. Intrebati-l ce hainute crede el ca vrea cel mic sa imbrace. Intrebati-l cum ati putea sa va jucati toti impreuna si cand cel mic plange, cantati impreuna cantece vesele.

Petreceti timp in continuare si doar cu primul copil. Stabiliti o zi pe saptamana in care sa iesiti doar voi in parc, si o anumita ora pe zi in care sa va jucati in timp ce copilul mic sta cu altcineva.

Dar fiti cu toti pregatiti si aveti rabdare. Acceptarea unei schimbari atat de mare cere timp, si nu incercati sa grabiti lucrurile.

Voi ce tactici ati aplicat cand a aparut si al doi-lea copil?