O familie mai fericita cu tehnici de birou aduse acasa

Screen Shot 2015-07-15 at 14.53.54

Stiti imaginile cu mame tinere, slabute, perfect odihnite care intind unt/branza topita/ciocolate/etc pe o felie de paine de parca este cea mai buna activitate pe care ai putea sa o ai dimineata? Si apoi noi, familile normale: untul este intins pe paine in trei miscari de cutit, timp in care ne bem cafeau, strigam copiii la masa si ne uitam la ceas, pentru ca cel mai probabil o sa intarziem si azi.

Casa perfect curata, copii care alearga fericiti, tata radiaza, mama isi flutura parul perfect aranjat, ce sa mai, toata lumea arunca zambete in stanga si in dreapta de parca numai asta fac de cand s-au nascut? Sa fim seriosi!

Stim cu totii ca viata de familie e undeva departe de aceasta imagine. Dimineata cel putin un membru al familiei:

  • nu isi gaseste un obiect absolut vital pentru bunul mers al zilei: cheile, telefonul sau dupa caz ursuletul de plus
  • intarzie
  • se enerveaza pe alt membru ca e prea incet
  • isi propune sa se trezeasca a doua zi mai devreme

Sunt sigura ca cel putin o data v-ati intrebat cum de este posibil sa tinem totul in control la serviciu, sa coordonam echipe, sa facem bugete, sa calculam ROI si sa facem predictii iar acasa sa ne lovim zilnic de ceea ce in limbajul de specialitate este mentionat ca: HAOS.

Dar aparent exista o solutie, mai simpla si mai previzibila decat ne-am astepta: sa aplicam bunele practici de la birou si acasa. Suna prea oficial, incordat, nenatural? Nicidecum.

Bruce Feiler, speaker in cadrul conferintelor TED si autor al cartii “Secretele unei familii fericite” a descoperit ca armonia in familie e mai solida daca se aplica tehnici dezvoltate din teoria afacerilor si din tehnicile Harvard de negociere.

Pare complicat dar nu e. Concret, pentru familii unite si puternice ce trebuie sa facem:

1. Identificati valorile familiei voastre

Discutati impreuna despre ce inseamna pentru fiecare a fi parte din familie, si ce ati vrea sa insemne in viitor. Nu va rezumati la un singur lucru.

Pot sa fie:

“Suntem o familie unita care se sustine si se ajuta reciproc”;

“Suntem o familie care are activitati in natura”

Screen Shot 2015-07-15 at 14.53.19

“Suntem o familie pozitiva care se concentreaza pe lucrurile bune” “Suntem o famile care incearca sa evite certurile”.

“Suntem o famile care se distreaza impreuna”

Notati toate valorile care va vin in minte si pastrati-le. Ba chiar printati-le si puneti-le la vedere. O sa vedeti ca aceasta lista nu inseamna ca o sa aplicati tot ce e acolo in fiecare zi sau in fiecare saptamana. Dar o sa foloseasca ca un reminder. “Cum, noi suntem o familie pozitiva si saptamana asta m-am plans de ceva in fiecare zi? Ia sa ma opresc.” “Cum, noi suntem o familie care petrece timp in natura si cortul sta impachetat de 2 ani? Ia sa planificam un weeked afara din oras.”

2. Impartasiti povesti despre familia extinsa

Studii au aratat ca adultii crescuti in familii unde s-a discutat despre istoria lor sunt mai fericiti. Asa ca povestiti anectode despre bunici, unchi, strabunici si verisori. Povestiti lucruri extraordinare pe care le-au facut altii membrii ai familiei. Dar povestiti si perioade dificile din familie si explicati cum acestia le-au depasit.

Si acum sa va tineti, ultima pe lista

3. Tineti sedinte saptamanale

Da, stiu nu am auzit prea multi oameni in jur sa spuna ca adora sedintele. Dar functioneaza ca un suport si ca un mijloc de a apropia membrii echipei atat la birou cat si acasa.

Nu trebuie sa fie oficial. Dar o data pe saptamana, in aceeasi zi, aceeasi ora, asigurati-va ca stati toti impreuna (eventual la cina) si discutati despre:

  • Lucruri bune intamplate in acea saptamana (acestea pot sa fie de la mariri de salariu, la invatatul mersului pe bicicleta)
  • Greutati intampinate, eventuale probleme, daca au fost rezolvate, ce se poate face daca nu (o nota mica, o neintelegere cu cineva apropiat, culcat tarziu in fiecare seara, prea mult haos dimineata)
  • Planuri pentru saptamana viitoare

Sotia autorului cartii mentionate mai sus spune ca asta a fost secretul nr. 1 al fericirii famiei lor.
Asa ca va provoc. Incercati acesti pasi timp de o luna. Si va garantez ca o sa vedeti rezultatele imediat. Da, e chiar atat de simplu.

P.S. Iar pentru buna dispozitie garantata, avem reduceri pentru picioruse si mai vesele in aceasta vara.

Sandale copii: Petal Verde

Sandale copii: Petal Verde

Pantofi copii: Elefant

Pantofi copii: Elefant

Sandale copii: Barcelona

Sandale copii: Barcelona