Blog Pantofiori Veseli

Adevarul despre minciuna. De ce mint copiii si cum putem sa oprim acest lucru

Copiii incep sa minta in jurul varstei de 3 ani. Si mint des. Studiile arata ca pana in 4 ani copiii mint o data la doua ore, iar in jurul varstei de 6 ani mint o data la o ora jumatate. Dupa varsta de 7 ani, vocabularul lor este mai bogat asa ca si modul de a minti se imbunatateste. Iar cand ajung la varsta de 8 ani, cei mai multi copii pot spune minciuni atat de bine ticluite, incat adultii sa nu isi dea seama. Deci daca aveti impresia ca si copilul vostru minte, nu trebuie sa va speriati, nu trebuie sa va simtiti tradati sau sa aveti impresia ca nu puteti avea incredere in el.

Pentru inceput, de ce mint copiii?

Bineinteles ca cei mici mint din diferite motive, in decursul aceleiasi zile. Dar cele mai frecvente 6 motive sunt:

  1. Ascunderea unei greseli pentru a nu suporta consecintele;
  2. Exagerarea unei intamplari pentru a capta atentia;
  3. Testarea adultilor si experimentarea diferitelor situatii;
  4. Atragerea atentiei asupra sa;
  5. Obtinerea unui castig (Mama nu ma pune sa ma culc la pranz);
  6. Crearea unei povesti doar pentru placerea povestitului.

Atunci cand ne dam seama ca suntem mintiti, cel mai important lucru este sa nu ne enervam si sa reactionam calm. Cu putina atentie ii putem face pe cei mici sa realizeze singuri ca adevarul este de preferat minciunii. Si in niciun caz sa nu ii spuneti ca este mincinos. Odata etichetati, cei mici vor continua sa spuna minciuni, gandindu-se ca face parte din personalitatea lor.

Cum ii invatam sa nu mai spuna minciuni?

  1. Preintampinam minciuna

Daca ne confruntam cu o situatie in care stim ca cel mic va minti, putem evita acest lucru daca gasim impreuna cu el solutia, fara a-l intreba daca este sau nu vinovat. Daca de exemplu stim ca s-a purtat urat cu un coleg la gradinita, ca a varsat sticla de apa, ca a luat o nota proasta, ca a spart ceva, atunci cel mai bine este sa mergem la el cu o solutie pentru remedierea problemei si sa il intrebam daca el crede ca mai exista si alta metoda prin care poate fi rezolvat totul.

  1. Il ajutam sa aiba incredere in el

Uneori copiii spun minciuni pentru a se pune intr-o lumina mai favorabila. Cand fac acest lucru inseamna ca se simt nesiguri pe ei. Asa ca tot ce avem de facut este sa nu il contrazicem in povestile inventate, dar sa ne asiguram ca il laudam mai des pentru calitatile sale.

  1. Incurajam adevarul

Atunci cand cel mic spune adevarul, laudati-l ca a facut asta si manifestati-va entuziasmul spunand ca acum aveti mai multa incredere in el si ca va bucurati ca este sincer cu voi.

  1. Folosim putina disciplina

Daca cel mic continua sa minta, stabiliti o mica pedeapsa pentru acest lucru si spuneti-o. De exemplu, daca mai minte nu poate sa se uite la televizor pana nu recunoaste adevarul. Cand recunoaste, apreciati acest lucru indiferent cat de mult a durat

  1. Acordam incredere

Daca nu sunteti siguri ca cel mic minte, nu il pedepsiti dar nici nu incercat sa il supuneti unui interogatoriu pentru ca nu veti reusi decat sa il intimidati. Este suficient doar sa ii explicati de ce este bine sa spuna adevarul si ce consecinte va avea de suportat in cazul in care el este vinovat. Atunci cand fac o greseala, copiii mint de frica unei pedepse prea mari. Daca stie ca pentru un geam spart tot ce va avea de facut este sa stearga praful zilnic, timp de o saptamana, pentru a acoperi cheltuielile, cel mai probabil va recunoaste adevarul

Si nu in ultimul rand, nu uitati ca voi trebuie sa fiti un exemplu pentru el alegand intotdeauna adevarul, atat atunci cand e vorba de relatiile cu prietenii, colegii de birou, familia, dar si cand chiar cand vorbiti cu el.

Si nu uitati de produsele saptamanii. Ghetutele Floret pentru fete si cele Hungry pentru baieti abia asteapta sa faca cunostinta cu niste picioruse vesele.