Blog Pantofiori Veseli

Beneficiile jocului asupra copiilor

Parinti si copii

Chiar daca pare o simpla „joaca de copii” pentru adulti, de fapt jocul copiilor nu este niciodata un simplu joc. Este un mod de descoperire a lumii, este un mod de a afla mai multe despre el si despre emotiile lui, este un mod de a afla cum se rezolva probleme dar si sa isi dezvolte aptitudinile sociale.

Mai jos puteti sa cititi cum si de ce jocul imbunatateste viata copiilor:

1. Copiii activi cresc in adulti activi

Fiecare copil ar trebui sa aiba macar o ora de joaca activa in fiecare zi. Asta inseamna descoperitul fiecarui colt de parc, suit in copaci, bicicleta, role, patine cand vine iarna si orice presupune timp in aer liber. In plus, copiii care au activitati zilnice, isi pastreaza obiceiurile si cand devin adulti, practicand sport regulat.

2. Ii ajuta sa aiba rezultate la scoala

Cu cat copiii se joaca mai mult in copilarie, cu atat au rezultate mai bune la scoala. Pepler si Ross, doctori in psihologia comportamentala a copiilor, au aratat in 1981 cum copiii care rezolva in mod frecvent puzzleuri, dezvolta si abilitati in a gasi mai repede si mai multe solutii la o problema.

3. Ii ajuta sa aiba control asupra lor

Atunci cand copii se joaca prefacandu-se ca sunt altceva: printese, razboinici, chiar si animalute, de fapt invata sa aiba control asupra lor (sa isi stapaneasca emotiile, impulsurile), le creste puterea de concentrare si isi dezvolta aptitudini sociale.

4. Jocul cu cuburile si matematica

Desi pare incredibil, un studiu organizat de Wolfgang, Stannard si Jones, au urmarit performantele copiilor, facand o analiza longititudinala, de cand acestia aveau 4 ani si pana la liceu. Psihologii au gasit o corelatie clara intre joaca si matematica, aratand ca cei care s-au jucat cu cuburile in copilarie aveau rezultate mai bune la matematica si erau mai inclinati sa se indrepte spre stiintele exacte.

5. Prin joc invata mai multe despre lumea inconjuratoare

Cele mai multe jocuri presupun explorare, iar asta este un proces de investigare. In plus tot ce se invata prin joaca, nu este vazut ca o munca dificila. Numarului, abilitati de comunicare, limbaj si rezolvarea problemelor, fie ele sociale sau cognitive.

Voi cand v-ati jucat ultima oara cu copilul?