Cand NU devine DA  

Nu baga degetele in priza. Nu varsa apa in toasterul de paine. Nu chinui pisica.

             Da, sunt situatii cand NU este imperios necesar. Dar, desi de cele mai multe ori ne putem lipsi de acest cuvant, ajungem sa il folosim de prea multe ori pe zi, pentru ca este rapid si aparent de impact.

Dar de fapt, mintea opereaza cu imagini. Daca ii vom spune unui copil “Nu mai alerga pe strada” copilul o sa vizualizeze actiunea (de a alerga), si cel mai probabil dupa ce se va opri putin, va incepe din nou sa alerge. Mult mai eficient este sa ii spunem: “Te rog mergi linistit pe langa mine”.

In plus, daca il folosim prea des pe NU, il trivializam si nu va mai avea impactul dorit in situatii cu adevarat importante Nu umbla la medicamente.

Mai jos, 7 situatii de zi cu zi cand il putem inlocui pe NU cu propozitii afirmative, care au acelasi efect (daca nu mai puternic).

  1. Nu mai primesti inghetata ca ai mancat prea multa, de acum maine.

Copiii de pana in 4 ani nu au notiunea timpului, iar maine este un cuvant abstract pentru ei, din care nu inteleg mare lucru. Daca vrem sa ii convingem sa nu mai manance inghetata si in acelasi timp sa evitam un tantrum, cel mai bine este sa le oferim o alternativa la inghetata: un iaurt cu fructe sau fructe simple sunt snacks-uri sanatoase care ii vor satisface celui mic nevoia de dulce.

  1. Nu rupe florile din parc

Ruperea florilor sau a plantelor din parc, la fel cu demontarea jucariilor pentru a vedea cum functioneaza, face parte din procesul de cunoasterea a lumii. Asta nu inseamna ca atunci cand suntem in parc sa il lasam pe cel mic sa rupa tot in jur. Dar, in loc sa spunem NU, mai bine ii explicam ca si florile simt, iar atunci cand le rupe, si ele tresar suparate pentru ca nu vor mai creste.

  1. Nu o lovi pe sora ta

Fratii (sau surorile) mai mari dezvolta de multe ori o mica gelozie fata de fratii mai mici. Si nu de putine ori, un moment de frustrare este “rezolvat” de fratele mai mare lovindu-l pe cel mic. In loc sa ii spunem sa nu mai faca asta, mult mai bine este sa ii explicam cum il raneste pe fratele lui, ca daca este suparat sa foloseasca cuvinte si sa il incurajam sa isi manifeste afectiunea fata de cel mic, printr-o imbratisare.

  1. Nu te juca cu telefonul

Ah, eterna fascinatie a telefonului. Dar din pacate acestea sunt “jucarii” scumpe carora li se pot scurta radical viata daca le lasam in mana copiilor (oh, cate povesti cu smartphone-uri sparte, scapate in toaleta, aruncate, crapate nu am auzit). Dar nici nervii nostri nu se simt mai bine daca incercam sa luam telefonul din mana. O solutie simpla este sa ii oferim o jucarie in locul telefonului, pentru ca pentru copii este mai usor sa inlocuiasca o activitate in loc sa o opreasca.

  1. Nu te descalta pe strada

Cu declinarile Nu te tavali pe jos, Nu sta in picioare pe scaun, Nu poti sa te imbraci cu rochita de vara cand e zapada afara. Cine ar fi zis inainte sa avem copii, ca cele mai simple actiuni pot da batai de cap.

Dar inainte de a-l opri, ganditi-va cat de important este acel lucru. Chiar e vital sa nu il lasam pe pustiul nostru de 2 ani sa nu se tavaleasca pe jos? Hainele murdare vor fi un pret mic pentru fericirea lui.

Dar daca consideram ca situatia neaparat o cere, folositi propozitii afirmative ca: Rochita e pentru vara, acum avem pantaloni. Te rog ridica-te de jos si hai sa .. ne jucam impreuna/iti arat o jucarie pe care o am in geanta. Uite ce pantofiori draguti ai, mai bine ii pastrezi in picioare sa te apere de cioburile de pe jos.

Voi ce tactici de a-l evita pe nu, aveti?

Ghete copii

Ghete Floret

Ghete copii

Ghete Blizzard