Copii cuminti si intelegatori, fara santaj si rasplata

Mami, mami, am fost cuminte la cumparaturi, ce primesc pentru asta?

Primesti o mama mai fericita, dragul meu, zambi mama.

Nu e usor sa renunti la rasplate sau sa nu le promiti, chiar si pentru cele mai mici lucruri. Pentru ca pe scurt timp ne fac viata mai usoara. O jucarie anume daca accepta sa iasa din magazinul de jucarii, o ciocolata daca e de acord sa plece acum din parc, o bomboana daca face liniste, desene animate daca mananca tot din farfurie.

Acese mici titpuri de rasplata ne aduc cateva momente de liniste pentru a putea sa ne continuam activitatile. Atunci, sunt inofensive, nu? Din pacate, nu prea.

Ce spunem de fapt copiilor cand ii mituim sa se comporte intr-un anumit fel dezirabil.

  1. Sa te porti frumos este important doar pentru adulti
  2. Tu nu iti doresti sa te porti frumos.
  3. Nu esti in stare sa te porti frumos daca nu primesti ceva la schimb.

Si cred ca nimeni de aici nu isi doreste ca aceste mesaje sa ajunga la copiii lor. Da, poate acea ciocolata opreste un tantrum, il ia pe cel mic de la raionul de jucarii, sau ne ajuta sa ne indreptam din parc spre casa. Dar pe termen lung duce la un sir lung de plansete din partea copilului, pentru a ne determina sa rasplatim cele mai mici lucruri.

Si atunci, cum facem sa crestem un copil care e intelegator, empatic si care se poarta frumos atat acasa cat si in in public.

  1. Cand exista o problema, concentrati-va intai pe ceea ce copilul are nevoie, nu pe o eventuala solutie. Daca copilul incepe un tantrum, incercati intai sa vedeti ce ar fi putut sa il provoace, in loc sa va ganditi cum sa il opriti.
  2. Vorbiti despre sentimentele voastre. Atat atunci cand este vorba de o problema: Ma deranjeaza ca ai rasturnat jucariile pe jos, iar daca tu nu le strangi trebuie sa o fac eu si nu am timp. Dar si despre lururile bune: Imi place cum ai aranjat masa.
  3. Inurajati-l de fiecare data cand face ceva bun. “Multumesc ca ai dus gunoiul afara” (chiar daca l-a dus seara, desi l-ati rugat de dimineata), “Ma bucur ca ai strans jucariile de pe jos inainte sa te culci”, “Bravo ca te-ai dus sa te speli pe dinti din proprie initiativa”.

Voi cum rezolvati problemele in familia voastra?

product_954 product_1045

One comment

Comments are closed.