Beneficiile gatitului alaturi de copii

Daca atunci cand e vorba de a gati ceva impreuna cu puiul tau, primul tau gand e: Haos si al doilea: Nu, multumesc!, e in regula. E o reactie normala bazata pe faptul arhi-cunoscut ca daca lasi un copil si o cana de faina in aceeasi incapere, in mai putin de un minut, faina va face cunostinta cu toate colturile din camera, cu rafturile, cu podeaua, ba chiar si cu tavanul. Pentru ca nimic nu e mai amuzant decat sa creezi o ninsoare in bucatarie. Bine, sunt multe alte lucruri mai amuzante, dar cand ai patru ani, a lasa urme prin faina intinsa pe jos s-ar putea sa fie cel mai comic lucru vazut vreodata.

Si totusi imaginea aceea de reclama, cu mama senina care gateste, alaturi de fetita ei, o tava de briose nu este un mit. Ba mai mult, se poate intampla chiar la tine in bucatarie. Secretul este simplu: Sa faci exact genul de activitati care se potrivesc varstei copilului tau. Si care sunt acelea? Pai e foarte simplu.

Daca puiul tau are 2 ani, atunci e suficient sa te ajute la spalatul legumelor, la rupt frunzulite de verdeata cu care sa ornezi supa, la stersul blatului de lucru si .. cam atat.

La 3 ani deja poate fi un ajutor in bucatarie. E destul de mare ca sa sparga ouale, sa amestece ingredientele, sa puna compozitia in forme, sa taie biscuiti cu forma speciala, sa intinda glazura pe prajitura. Deja si el simte ca are un rol important in pregatirea mancarii si uite ca nici bucataria nu e un dezastru.

De la 4 ani se pot introduce noi activitati pe care cel mic sa le faca in bucatarie. Poate sa curete legumele care pot fi curatate cu mana sau sa zdrobeasca legumele pentru piure.

La 5 ani deja poate sa taie legumele (dar doar cu un cutit de masa sau unul de plastic), sa puna ulei in tava, sa portioneze compozitiile si sa framante.

Gatitul alaturi de copii nu doar ca strange legatura intre voi si creeaza amintiri frumoase, dar are si numeroase alte beneficii pentru dezvoltarea lui. Gatitul stimuleaza creativitatea, le ofera un sentiment de control si de reusita, ii ajuta sa relationeze mai bine, ii invata cum sa urmeze directii dar si cum sa aiba rabdare.

V-am convins sa incercati sa gatiti o reteta impreuna? Daca da, va ofer mai jos o sugestie. Daca deja ati mai gatit impreuna, spune-ne si noua ce retete. Suntem mereu in cautare de inspiratie.

Propunerea mea:

Mere cu aluat faramitat (Apple Crumble)

O reteta pe cat de simpla, pe atat de fabuloasa. Nici nu o sa va vina sa credeti cat de buna e minunatia asta.

Aveti nevoie de:

6 mere, 250 g zahar, 200 g faina, 120 g unt, scortisoara

Ce aveti de facut:

Se curate merele, se taie cubulete si se calesc 30 de minute cu 3 sferturi din cantitatea de zahar (asta e o actiune pe care o faci tu, dar e o ocazie buna de a-l invata matematica pe cel mic: Uite cat inseamna 3 sferturi). Apoi se pun in forma care va intra la cuptor si se lasa la racit.

Acum e timpul ca si cel mic sa isi aduca aportul. Il poti lasa pe el sa amestece cu mana faina, restul de zahar si untul, pana cand se omogenizeaza totul (dar sub supraveghere, nu vrem “ninsoarea”de care vorbeam la inceput prin casa). O sa rezulte un aluat sfaramicios care se presara peste mere. Apoi tu bagi totul la cuptor la foc mediu (150 – 200 °C) si asteptati impreuna timp de 35 – 40 de minute (sau pana aluatul de deasupra devine auriu si crocant). Pam – pam! Asta a fost tot.

Destul de simplu nu? Deci, voi ce gatiti impreuna?

P.S. De data asta nu va recomandam nicio pereche de sandalute, pentru ca stiti ce e fain? Toate astea se pot intampla in timp ce toata lumea e incaltata in sosete. Bine, daca apoi vreti sa mergeti la bunica sa ii aratati ce ati reusit voi azi, atunci puteti sa va laudati si cu o pereche de sandale pentru copii, numai bune de alergat in ele.