Haideti sa facem urmatorul test. Eu va spun cateva franturi de dialog, iar voi ghiciti momentul in care are loc actiunea.
Mami, vreau apa. [..]
Mami, mi-e foame. [..]
Mami, vreau la baie. [..]
Mami, mai vreau o poveste. [..]
Deci?
Da, aceasta este o frantura dintr-un dialog intre copil si mama (bineinteles, se poate inlocui cu tata, avand acelasi efect) inainte de ora de culcare.
Uneori, dialogului acesta i se adauga atat de multe inflorituri de ajunge sa se intinda pe ore intregi, pe care le percem ca zile, saptamani, infinite ore in care nu intelegem de ce si cui am gresit, de suntem torturati in felul asta, sa fim privati de somn. In tot acest timp, cel mic, cu un zambet angelic pe fata, mai cere un pahar cu apa.
Dar exista speranta. Si aici nu ma refer peste cativa ani, cand va ajunge la adolescenta, si nici cand va avea copii la randul sau si ne va telefona manifestand o empatie tarzie. Nu, chiar acum exista secrete care il vor adormi pe cel mic inainte de ora 22:00.
Bineinteles, totul difera de la copil la copil, si din pacate nu exista o reteta general valabila (de ce, de ce?), dar prezentam mai jos care sunt principalele probleme in functie de varsta, si cum putem sa le combatem, pentru o noapte linistita.
12 – 18 luni
Bebelusii nu reusesc sa se adoarma singuri la loc, asa ca atunci cand se trezesc in timpul noptii, au nevoie de cineva care sa ii adoarma. Cu trecerea timpului, adica dupa varsta de 1 an, copilul se trezeste si adoarme la loc fara ajutor. Daca acest lucru nu se intampla, este foarte probabil sa existe factori exteriori care sa il impiedice sa faca acest lucru.
Pregatiti rutina de somn, si parasiti camera inainte ca cel mic sa adorma. Stingeti lumina principala, lasand doar o lumina de veghe, citit-i o poveste si spuneti-i dinainte ca dupa poveste, o sa va duceti si voi la culcare. Inveliti-l, asezati jucaria preferata alaturi de el si parasiti camera urandu-i noapte buna. In felul acesta va putea sa adoarma singur si daca se trezeste in timpul noptii.
Bineinteles, s-ar putea sa planga atunci cand va vede ca iesiti din camera. Nu uitati ca un somn linistit nu poate sa aiba loc decat atunci cand suntem relaxati. Stati cu cel mic atat cat e nevoie pentru a se calma. Copilul trebuie sa ramana linistit in camera si in niciun caz nu il lasati sa planga pana adoarme.
18 luni – 3 ani
Aceasta este varsta cand cei mici devin niste mici monstri ai controlului. Vor ca totul sa se intample dupa cum vor ei si din principiu nu sunt de acord cu ora de somn.
Dati-i tot ce are nevoie. Daca ii e sete aduceti-i apa, daca ii e foame lasati-l sa manance ceva usor, daca ii este frica de intuneric, pastrati lumina de veghe aprinsa. Bineinteles, s-ar putea ca dupa ce terminati povestea de noapte buna, sa iasa dupa voi din camera. Nu incercati sa il convingeti prin argumente ca e timpul sa se culce, va asigur ca stie deja foarte bine asta. Doar intorceti-va cu el, in camera si urati-i noapte buna, calm si relaxat. Pentru ca de cele mai multe ori, copiii urmaresc sa vada ce reactii starnesc, iar daca nu e nicio reactie, nu e niciun motiv de provocare.
3 – 6 ani
La aceasta varsta copiii sunt niste mici dive care tanjesc dupa atentie continua. Nu incercati sa eliminati acest lucru. Faptul ca vor atentia voastra este unul din cele mai frumoase lucruri, si in 10 ani din pacate, in plina criza adolescentina, o sa va amintiti cu regret de perioada cand ar fi facut orice doar sa mai stea putin alaturi de voi.
Asa ca, dupa ce terminati de citit povestea, stingeti lumina si spuneti-i ca va intoarceti in 5 minute inapoi (puteti folosi ca pretext ca ati uitat aragazul aprins, ca trebuie sa mergeti la baie, sau orice altceva). Secretul este sa va tineti de promisiune. Chiar daca cel mic pare ca a adormit, intorceti-va si mangaiati-l pe frunte. Cel mic ca va sti ca poate sa aiba incredere in voi.
Voi ce secrete pentru somn aveti?
P.S. In alta ordine de idei, zilele aceastea avem la reducere nenumarate perechi de pantofiori si ghete pentru copii. Acum e momentul sa incercati (si sa va indragostiti) de pantofiorii nostri veseli.
Cateva exemple: