A inceput scoala: cum ne ajutam copilul sa fie cea mai buna varianta a sa

back to school

In timp ce emotiile inceputului de scoala incep sa se estompeze fac loc altui tip de emotii: Oare copilul meu se va descurca bine la scoala? Oricat ne-am spune ca sistemul actual de invatamant nu este cel mai bun, ca sunt lucruri mai importante cum ar fi: sa fie fie bun cu cei din jur, sa fie curios, sa descopere ceea ce ii place, totusi ne dorim ca cel mic sa aiba rezultate bune la scoala. In multe alte colturi ale lumii copiii nu primesc note sau calificative, sau daca le primesc nu se fac publice. Tocmai pentru a incuraja absorbtia naturala a cunostintelor, fara factori externi care ar putea sa pericliteze acest lucru.

Copiii nu trebuie sa invete pentru a fi cei mai buni din clasa ci pentru ca informatia este interesanta. Acest lucru nu este usor, aceasta intelegere ne lipseste de multe ori si noua, adultilor. De aceea este datoria noastra sa le aratam ca a invata nu este greu, si cu putina disciplina, cu totii vom avea rezultate mai bune. Ideea nu este sa fim mai buni decat cei din jur, ci sa reusim sa dam ce e mai bun din noi.

Daca copilul ia calificative mici, aplaudati umatorul calificativ care este mai bun, chiar daca nu este un FB. Daca copilul ia o nota mica, nu il certati si nu va aratati dezamagiti. Incercati sa aflat care este cauza: de ce nu a acordat timp pentru a studia la acea materie? Este ceva ce nu a inteles? Cum puteti sa il ajutati sa inteleaga mai bine. Haideti ca noi, ca parinti, sa nu fim un monitor, ci un sprijin permanent.

Si acum la inceput de an, asigurati-va ca cel mic are toate instrumentele pentru a acumula activ informatii.

  1. Organizati un loc de studiu pentru copil. Nu in bucatarie, nu in pat, nu pe canapea. Pozitionati o masa si un scaun intr-un loc cat se poate de ferit de zgomote care sa fie doar a lui. Eliminati orice alta distractie: telefon, calculator, televizor sau jucarii in jur. Masa sa aiba caiete, pixuri, creioane si manuale si sa nu fie folosita pentru alte scopuri decat studiul: sa fie micul lui colt de studiu.
  2. Stabiliti voi pentru ei o rutina: ore fixe pentru invatat cu pauze de 5 minute la fiecare jumatete de ora. Timp liber pentru activiati pe care sa le alaga copilul dupa ce isi termina temele.
  3. Comunicati frecvent cu invatoarea. Fiti la curent cu evolutia copilului, aflati care sunt domeniile unde el are cele mai bune rezultate dar si cele unde isi pierde atentia.
  4. Separat de scoala organizati mici activitati culturale. Mergeti impreuna la muzee si luati un ghid pentru a va oferi cat mai multe informatii. Achizitionati un glob si o harta si seara gasiti impreuna unde sunt pozitionate diferite tari si ce au in jur. Aratati-i unde este orasul vostru pe harta Romaniei, numiti impreuna muntii si apele din jur. Asimilarea informatiei se face mai usor cand o avem din mai multe surse.
  5. Ajutati copilul la teme. Nu fiti doar parintele care verifica daca au fost facute temele. Este greu sa gasim timp dupa serviciu sa facem temele impreuna, dar schimbati discursul din: Ti-ai facut temele? in: Ce ai aflat interesant azi? Ce nu ai inteles din temele pe care le-ai avut? Lasa-ma sa te ajut sa intelegem impreuna.
  6. Incurajati activitatile sportive. Sportul ajuta la oxigenarea creierului si implicit la o asimilare mai usoara a informatiei, asta e clar. Dar daca gasiti activitati unde participa si colegi de clasa, il ajutati sa isi faca prieteni si astfel apar noi motive de bucurie pentru a se bucura de scoala.
  7. Nu va arati stresati de rezultate mai putin satisfacatoare. Copilul este el insusi stresat de acest lucru si daca va vede si pe voi stresati, acest lucru nu face decat sa ii creasca anxietatea si sa il demoralizeze. Lucrati impreuna pentru refacerea rezultatelor.

Mi-ar placea sa imi spuneti si voi cum gestionati rezultatele slabe dar si cele bune, si cum va ajutati copilul ajutati copilul sa asimileze informatiile de la scoala.

 

P.S. Iar daca sunteti in cautare de pantofi buni pentru scoala, verificati Colectia Noua de pe Pantofiori Veseli. O sa gasiti cele mai dragute modele, create sa reziste la alergarile din curtea scolii. Iata si cateva exemple (click pe imagine pentru mai multe detalii)

pantofi-archie pantofi-harper pantofi-lacey