Blog Pantofiori Veseli

Cum ajutam copiii sa comunice, inca din primele luni de viata

Modul in care comunicam cu cei din jur este un proces continuu care incepe atunci cand ne nastem si nu se termina niciodata. Desi modul in care evolueaza limbajul copiilor in primii ani de viata nu reprezinta o anticipare pentru abilitatile ulterioare ca adult (Lucian Blaga nu a vorbit pana la varsta de 4 ani), un vocabular bogat il va ajuta sa comunice mai bine cu cei din jur, iar asta il va ajuta sa capete incredere in el.

Cum se dezvolta comunicarea 0 – 2 ani

0 – 3 luni

Copii sunt atenti la zgomotele din jur inca de la nastere. Intai plang cand aud un zgomot neasteptat, sau se linistesc la sunete calde. Incet incet, incep sa recunoasca voci si zambesc cand o aud pe mama vorbind.

4 – 6 luni

La aceasta varsta recunosc cuvantul „nu” (desi nu este recomandat sa fie folosit prea des), dar si inflexiuni in vocea mamei.

7 – 12 luni

Copiii devin atenti daca sunt strigati pe nume si incep sa recunoasca anumite cuvinte. Se uita la tata daca sunt intrebati “Unde e tata” sau raspund la intrebari ca “Mai vrei lapte?” si la comenzi: “Da-mi mie ursuletul”.

1 – 2 ani

Copiii stiu sa arate atunci cand sunt intrebati, unde e nasul, gura, mana sau alte parti ale corpului. Sunt foarte atenti atunci cand li se citesc povesti si la aceasta varsta fac cate o pasiune pentru o poveste sau un joc pe care il vor repetat la infinit.

Cum ajutam la dezvoltarea limbajului pentru copiii intre 0 si 2 ani

  1. Vorbiti cu el cat mai mult. In timp ce ii faceti baie, il imbracati, va plimbati, folositi orice prilej ca sa ii vorbiti. Puteti sa ii povestiti despre cum a fost ziua voastra, despre lucrurile pe care le vedeti in jur sau planuri pentru restul zilei.
  2. Folositi gesturi pentru a exemplifica cuvinte. Faceti cu mana cand spuneti la revedere, intindeti bratele atunci cand il chemati la catre voi.
  3. Cititi-i, nu doar seara inainte de culcare, dar si dimineata dupa masa, la pranz inainte de somn sau oricand prindeti un moment potrivit. Cele mai potrivite carti sunt cu povesti scurte si imagini multe pe care i le puteti descrie in detaliu.
  4. Incepeti sa identificati culori si sa numarati obiecte.
  5. Incurajati familia sau prietenii care va viziteaza sa vorbeasca cu copilul.
  6. Fiti atenti la el de fiecare data cand vorbeste si incurajati-l privindu-l in ochi.
  7. Folositi forma corecta a cuvintelor, iar atunci cand spune un cuvant gresit, raspundeti-i folosind acelasi cuvant in forma corecta, fara sa para neaparat ca il corectati.

Joi, vom discuta si despre cum ajutam copiii mai mari sa se exprime si sa isi dezvolte vocabularul.

 

Cizme Splash

Exterior: piele naturala impermeabila (tehnologie Splashtex)
Interior:
Strat 1: Membrana impermeabila
Strat 2: Stofa lana 100%, calitate premium
Talpa interioara este din piele naturala.