Cred ca cel mai mare cliseu pe care il aud frecvent, este “Nu imi place sa merg la doctor”, cu variatiunile “Nu suport spitalele”, “Mi-e frica de dentist”, “Aman in mod nejustificat orice vizita la doctor”. Hei, aratati-mi pe cineva care se duce cu placere la orice institutie medicala, daca exista un asemenea om, merita sa se scrie o carte despre el.
Si aici vorbesc de adulti. Oameni peste 25 de ani, cu control absolut al vietii lor si intelegere deplina a mediului inconjurator. Daca e sa vorbesc de mine, ei bine, de jumatate de an, cel putin o data la trei saptamani spun ca o sa ma duc la oftalmolog, ca imi trebuie ochelari sau ca banuiesc ca mi s-au marit dioptriile. Ei bine, ma scuz in fata mea ca mai mult de 5 ani am avut doar +0.5, deci nu poate fi atat de grav si am sa ma duc luna viitoare. Da, genul asta de om sunt. Iar la oftalmolog nu doare.
Asa ca daca noi suntem asa, ce sa mai spunem de copiii nostri. Ei nu constientizeaza necesitatea unei vizite la doctor, in schimb au doar frica de partea lor. Asa ca sesiunile de plans, tipat si implorat nu sunt straine coridoarelor de la clinicile medicale.
O vizita la doctor o sa fie rareori unul din cele mai faine locuri in care te poti afla (poate doar cand esti pe scaunul dentistului care iti spune: Nu ai nicio carie! – asta da sentiment grozav) dar putem sa o transformam intr-o experienta mai putin traumatizanta pentru copiii nostri.
Ce avem de facut? In primul rand sa identificam cauza fricii. Cand e vorba de copii de frica de medici, sunt trei temeri principale. Sansele sunt ca cel putin una dintre ele sa ii provoace plans necontrolat.
- Frica de abandon
Aceasta este una din cele mai mari frici intalnite la copiii sub 7 ani. Cel mai simplu este sa ramaneti in permanenta alaturi de el cand mergeti la doctor. Atat timp cat este posibil, nu asteptati in hol, ci intrati impreuna si vorbiti tot timpul cu el pentru a-l linisti.
- Durere
Dupa varsta de 6 ani, copiii incep sa asocieze doctorii cu durerea. Injectiile sau alte proceduri dureroase pe care le-a facut si-au spus amprenta, asa ca indiferent de motivul pentru care merge la doctor se va gandi ca va suferi durere. Nu il mintiti ca nu va face injectie daca stiti ca o sa faca. Doar asa o sa capete incredere in dumneavoastra si va putea merge cu incredere si fara frica atunci cand este nevoie doar de verificari de rutina.
- Frica de necunoscut
Asta e o frica intalnita atat la copii cat si la adulti. De fapt, cred ca pe masura ce inaintam in varsta, frica asta capata proportii tot mai mari, dar asta e cu totul alt subiect. Ce vroiam sa spun, este ca pentru a preintampina aceasta frica, anuntati-l cu cateva zile ca va merge la doctor si motivul pentru care se intampla acest lucru. Astfel se va obisnui cu ideea si va capata curaj pentru vizita.
De acum, sunt sigura ca vizitele la doctor vor fi mai putin stresante ca pana acum (si pentru voi si pentru copii). Iar pana la urmatoarea programare, nu uitati ca saptamana aceasta avem doua recomandari de ghetute, una pentru fetite si una pentru baietei.
One comment
Comments are closed.