Blog Pantofiori Veseli

Cum pregatim copilul pentru aparitia unui fratior

Din afara pare simplu. La al doilea copil stii la ce sa te astepti. Ai mai trecut o data si prin sarcina, si prin nastere si prin primele luni. In mod evident, lucrurile nu se repeta la indigo, dar de data asta esti inarmata cu mult mai multe informatii si, in plus, cu experienta. Asa ca trebuie sa fie mai simplu.

Dar lucrul la care nu esti pregatita deloc este modul in care il vei anunta pe copilul cel mare ca urmeaza sa aiba un fratior sau o surioara. Si asta nu e tot, cum te asiguri ca nu o sa se simta neglijat sau chiar iubit mai putin? Pentru ca un bebelus necesita multa atentie si voua ca parinti o sa va fie mai greu sa va impartiti. Dar cu putina planificare nimic nu este imposibil. Asa ca astazi va oferim cateva sfaturi care or sa faca mai usoara tranzitia de la o familie de trei membrii, la una de patru.

Cum pregatim copilul pentru aparitia unui fratior

Prima intrebare la care trebuie sa te astepti din partea copilului, este: de unde vine fratiorul sau surioara? Raspunsul nostru trebuie sa fie ajustat in functie de varsta copilului. Aici am mai discutat despre intrebarile dificile pe care ni le pun copiii si cum trebuie sa raspundem. Ideea generala este sa pastram lucrurile cat mai simple. Daca copilul are pana in 3-4 ani este suficient sa ii spunem ca fratiorul se dezvolta in burtica mamei si cel mai probabil nu va avea nevoie de lamuriri suplimentare.

Indiferent de cum reactioneaza la aceasta veste, ca se bucura, ca este indiferent sau ca se indispune trebuie sa continuam cu procesul de acomodare. Pentru aceasta putem merge in vizite la familii cu bebelusi pe care sa ii prezentam copilului cu mentiunea ca asa va fi si fratiorul sau surioara. Apoi putem sa il facem complice in pregatirile pentru venirea noului membru, luandu-l cu noi la cumparaturi pentru cel mic sau chiar sa alegeti impreuna numele.

Dar cel mai important, sarbatoriti acest lucru. Aparitia unui copil este intotdeauna un motiv de mare bucurie, iar daca ii prezentati in acest fel lucrurile cel mai probabil si el se va bucura de acest insemnat eveniment.

Ce facem dupa ce s-a nascut cel de-al doi lea copil

Unii frati mai mari vor dori sa ajute la ingrijirea celui mic. La schimbatul scutecelor, la baie, la masa atunci cand incepeti procesul de diversificare sau chiar sa stea alaturi cand incercati sa il adormiti.

Stiu, daca il lasam in preajma noastra orice activitate va dura mai mult. Daca vrea sa arunce scutecul, il va scapa pe jos. Daca vrea sa asiste la baita va umple toate incaperea de apa si cate si mai cate. Cu toate acestea este important sa il facem parte la toate ritualurile care il includ pe cel mic, pentru ca el sa se bucure ca are un fratior sau o surioara dar si sa se simta mai apropiat de acesta.

Dar vor fi multe momente in care timpul va fi dedicate exclusiv celui mic. Asa ca incercati cat de des puteti, sa petreceti timp doar cu copilul cel mare. Chiar daca poate u arata, cu siguranta ii lipsesc momentele cand va jucati doar voi impreuna.

Si incurajati-l mereu sa va impartaseasca sentimentele. Aratati-i ca nu este rusinos daca e trist dar daca spune de ce, puteti gasi impreuna o solutie. Copilul cel mare trebuie sa stie ca poate in continuare sa se bazeze pe voi, iar aparitia unui nou membru in familie nu inseamna ca primeste mai putina dragoste, ci ca are un nou partener de joaca.

P.S. Nu este un rasfat daca sarbatorim aparitia bebelusului, cu un cadou. Noi va recomandam aceasta pereche de ghete pentru surioara mai mare

sau aceasta pereche de ghete pentru fratiorul mai mic.