Blog Pantofiori Veseli

Critic, despre critica. Sau cum sa ne imbunatatim relatia de cuplu

Am discutat de multe ori despre cum sa crestem copii responsabili, cum sa ii ajutam sa se dezvolte frumos sau cum sa renunte la obiceiuri urate, cum ar fi minciuna. Dar mai exista ceva care trebuie ingrijit cu dragoste zi de zi, educat, ingrijit.. Este vorba de relatia voastra, a parintilor.

De multe ori, dupa birou, crescut copii, cumparaturi si alte activitati, uitam sa acordam atentie chiar partenerului, neglijand ca secretul unui copil care se dezvolta frumos, este o viata de familie armonioasa.

Sunt multe lucruri pe care le putem face, barbatii pot spala vasele dupa masa ca sa creasca fetite ambitioase sau sa pregatiti mici surprize pentru partener.

Dar exista ceva care din pacate prezice divortul cuplurilor cu o acuratete de 90%. Si anume, CRITICA.

La inceput critica nu se manifesta prea des, dar in timp ajunge sa creasca frecventa cu care este manifestata, dar si intensitatea. Persoana criticata se simte controlata. Persoana care critica se simte frustrata, asa ca va critica si mai mult. Un adevarat cerc vicios care nu produce nicio schimbare pozitiva, pentru ca niciodata nu vom schimba un comportament criticandu-l.

Critica este cu adevarat distructiva pentru partener atunci cand:

Critica esueaza in a produce schimbari pozitive din doua motive: 1) pentru ca presupune supunere, iar nimanui nu ii place asta si      2) devalorizeaza.

Pe cat de mult oamenii urasc sa se supuna, pe atat de mult le place sa coopereze. Asa ca este simplu, daca vrem ca partenerul sa ne reziste cu incapatanare: criticati-l; daca vreti o schimbare pozitiva: laudati-i calitatile.

Si totusi, de ce critica oamenii?

In mod surprinzator, de cele mai multe ori critica nici nu este despre persoana asupra careia se rasfrange, ci exact despre persoana care critica. Conform unui studiu realizat de Dr. in Psihologie Steven Stosny, nu criticam pentru ca nu suntem de acord cu un comportament, ci criticam pentru ca avem impresia ca acel comportament ne devalorizeaza pe noi. De fapt prin critica, incercam sa aparam ego-ul

De cele mai multe ori, acest comportament se trage dintr-o copilarie in care am fost criticati. Iar asta s-a tradus in a dezvolta o parere negative despre noi, iar mai tarziu in a fi sensibili la comportamente pe care le interpretam ca defavorizante noua.

Daca ne regasim in descrierea de mai sus,  este greu sa producem schimbari bruste. Dar eu cred ca daca constientizam problema, e mai usor sa lucram la ea. Asa ca data viitoare cand aveti tendinta sa criticati, ganditi-va de doua ori daca nu cumva interpretati gresit niste gesturi. Iar daca totusi, doriti o schimbare din partea partenerului atunci urmariti acesti pasi:

  1. Folositi tehnica directorilor de a da feedback: Pozitiv-Negativ-Pozitiv. Adica incepeti prin a lauda o calitate, spuneti ce nu este OK si incheiati printr-o lauda;
  2. Concentrati-va pe dezvoltarea partenerului, nu pe enumerarea defectelor;
  3. Nu folositi etichete, nu veti face decat sa intariti comportamentul respective;
  4. Spuneti cum v-a facut sa va simtiti, primiti explicatia si acceptati atunci cand gresiti;
  5. Respectati independenta celuilalt si aduceti-va aminte de lucrurile pozitive pe care le-a facut de-a lungul timpului.

Da, stiu exact ce ganditi, sa cresti o relatie nu e cu mult diferit de a creste un copil.