Blog Pantofiori Veseli

Cum reactionam in fata greselilor copiilor si 3 reguli de aur de aplicat in relatia cu cei mici

Stiti reclama aia cu barbatul ala simpatic, exasperat ca, atunci cand refuza sa cumpere dulciuri copilului, acesta incepe sa planga, sa tipe si sa se tavaleasca pe jos? Poate o stiti, poate o stiti dinainte sa creasca copilul si poate v-ati gandit ca voua nu o sa vi se intample niciodata asa ceva. Si poate vi s-a intamplat.

Si atunci, solutia nu poate fi mesajul reclamei, solutia poate e sa facem cumva sa nu ajungem acolo, iar daca totusi ajungem, ce facem apoi? Cum il invatam pe cel mic sa se poarte frumos? Si daca totusi nu o face, cum indreptam greselile lui?

Au trebuit sa treaca multi ani ca sa intelegem ca tot ceea ce facem copiilor ii va afecta cand vor creste. Dincolo de violenta fizica, despre care imi place sa cred ca este pe cale de disparitie, o pedeapsa foarte dura poate afecta la fel de mult, procesul de formare al copiilor.

Este natural ca cei mici sa ne dea batai de cap. Unii copii sunt foarte activi si e greu sa tinem pasul cu ei. Si chiar daca copilul are un nivel normal de energie, vor fi dese momentele cand se va incapatana fara un motiv aparent, cand va refuza orice propunere din partea noastra, cand va alege alternativa care noua nu ni se pare potrivita.

Dar disciplina nu inseamna in mod obligatoriu pedeapsa. Obiectivul nostru este ca cei mici sa invete sa se disciplineze singuri si sa exerseze auto-controlul

Cum reactionam atunci cand copilul are:

Intre 0 si 2 ani

Copiii foarte mici au mai mult nevoie de ghidare si nu de pedeapsa. Nu uitati ca la varsta asta sunt foarte curiosi, asa ca e mai bine sa eliminam tentatiile. Prizele trebuiesc acoperite, colturile protejate, detergentii si medicamentele sa nu fie puse la indemana.

Cand il vedeti pe cel mici ca se apropie de un obiect periculos, spuneti calm Nu si luati-l din preajma zonei din cauza.

Daca copilul mic plange, loveste, arunca, musca sau tipa, o solutie este sa il punem sa se linisteasca intr-o loc anume. Fie pe un scaun, fie in bucatarie, acesta trebuie lasat in liniste pentru un minut sau doua.

Intre 2 si 5 ani

Cand copilul creste este timpul ca acesta sa invete regulile casei. Explicati-i frumos ce are de facut si consecintele greselilor. De exemplu, daca deseneaza pe pereti spuneti-i ca data viitoare va trebui sa va ajute la curatat si nu va avea voie toata ziua sa se mai joace cu creioanele. Daca se intampla din nou, nu uitati ca este esential sa va tineti de cuvant, pentru ca cel mic sa inteleaga ca si avertismentele viitoare vor fi respectate.

Intre 6 si 8 ani

Si la aceasta varsta explicarea si aplicarea consecintelor este importanta pentru copii. Acestia au nevoie de limite. Consecventa cu care actionam functioneaza ca un sistem dupa care acestia se pot ghida. Cu toate acestea aveti grija ca pedeapsa sa nu depaseasca greseala. Daca acesta a luat o nota mica la scoala si il pedepsiti nemailasandu-l o luna la calculator, acesta nu va fi tentat sa invete mai mult deaorece va considera ca a pierdut deja ce era important pentru el.

Pe final, nu uitati, copiii sunt niste oameni in miniatura si poate educatia poate fi sumarizata in 3 reguli simple:

  1. Ganditi-va cum ati vrea sa fiti voi tratati in situatia respectiva
  2. Oferiti copiilor alternative inca de mici. Acestia trebuie sa simta ca sunt in controlul vietii lor.
  3. Soptiti! Cand lucrurile devin prea tensionate intre dumneavoastra si copil, incepeti sa soptiti. Acesti lucru va capta atentia copilului si va va calma pe dumneavoastra.

P.S. Nu incurajam recompensa pentru faptele bune ale copiilor, ci surprizele placute fara neaparat un motiv anume. Si pentru asta va recomandam o pereche minunata de sandale pentru fetite

si una pentru baietei.