Blog Pantofiori Veseli

Diversificarea bebelusului. Intrebari si raspunsuri

Daca bebelusul gangureste fericit, doarme, sau sta linistiti in bratele tale, atunci acesta s-ar putea sa fie momentul potrivit pentru a citi despre un moment care se apropie mai repede decat crezi: momentul diversificarii. Sunt multe intrebari pe care ai vrea sa le lamuresti in legatura cu acest subiect, azi le-am pregatit pe cele mai comune, iar daca ai alte intrebari, sfaturi sau povesti despre cum a fost diversificarea la voi, le asteptam in comentarii.

Mic ghid despre cum e mai bine sa incepem alimentatia bebelusului.

  1. Cand incepem sa ii dam copilului mancare solida

Pana la varsta de 6 luni beebelusului ii este de ajuns laptele matern asa ca puteti sa asteptati linistite pana cand bebelusul are macar jumatate de an pentru a incepe diversificarea.

  1. Cum stim ca cel mic este pregatit pentru diversificare

In primul rand, bebelusul trebuie sa aiba control asupra gatului si si sa isi sustina singur capul. Urmatorul semn este ca a luat in greutate incat acum are dublul numarului de kilograme pe care il avea la nastere.

De asemenea, daca incepe sa manifeste interes pentru mancare, sa intinda mainile cand va vede mancand, sau sa se uite cu pofta la voi cand mancati, ar putea fi momentul ca el sa faca cunostinta si cu alte delicii culinare in afara de lapte.

Dar nu uitati, inainte de a lua hotararea de a introduce si alte alimente, consultati-va cu medicul pediatru care va ajuta sa luati cea mai buna decizie despre momentul diversificarii.

  1. Ce avem nevoie pentru diversificare

Desi nu sunt neaparat esentiale, ne vor face viata mai usoara: farfurii de plastic, lingurite de plastic, scaun inalt pentru copii si cateva bavete care sa protejeze hainele. A, si multa rabdare (+ instrumente de curatare pentru finalul mesei. Piureul poate ajunge in cele mai nebanuite colturi ale bucatariei).

  1. Cu ce incepem diversificarea

Diversificarea poate sa inceapa cu cereale integrale. Puteti incepe cu cereale de orez, urmand ca dupa o saptamana sa introduceti cerealele de ovaz. Alegeti un moment al zilei, deobicei inainte de una dintre mesele sale obisnuite, si oferiti-i cu lingurita cereale amestecate cu lapte. Nu il fortati, lasati-l sa miroasa mancarea, ba chiar sa se joace cu ea, pentru ca acesta este modul sau de a cunoaste si intelege lumea din jur, inclusiv mancarea.

Dupa cateva zile de la introducerea cerealelor, puteti incepe sa introduceti piureuri de legume sau fructe. Incepeti mereu cu  o singura leguma sau un singur fruct si asteptati cateva zile pentru a observa daca nu are reactii adverse.

Dupa cateva saptamani, puteti sa incercati sa il ii oferiti si “finger food”, adica mancare pe care sa o poata tina in maini si sa o manance singur.

“Finger food” pentru copii

Copilul o sa fie mai deschis catre mancare daca e lasat sa o descopere prin toate simturile. Asa ca serviti-i felii de banana, felii de avocado, felii de piersica, linte fiarta, cuburi de branza tofu, bucati mici de carne (pui sau peste), dar numai dupa ce respectivul aliment a fost deja introdus in alimentatie de cateva zile.

  1. De cate ori pe zi ar trebui sa manance mancare solida?

Daca incepeti diversificarea de la 4 luni, pana la varsta de 6 luni, o masa de mancare solida pe zi este suficienta. Intre 6 si 7 luni, puteti trece la doua mese pe zi, iar de la 8 luni copilul poate avea 3 mese de mancare solida in fiecare zi.

  1. Cat de mult ii dam sa manance la o masa?

Ca regula generala, putem folosi ca unitate de masura “cubul de gheata”. Adica o portie sa fie cam de marimea unei cub de gheata (aproximativ 30 de grame)

Bebelusul intre 4 si 6 luni mananca aproximativ 100 de grame (cam de dimensiunea a 3 cuburi de gheata).

Bebelusul intre 6 si 7 luni mananca aproximativ 150-170 de grame de mancare la o masa (5-6 cuburi).

  1. Sfaturi de final

Fiti atenti la nevoile bebelusului si nu il fortati. Oferiti-i sa manance daca arata ca ii este foame (deschide gura) si nu insistati daca intoarce capul sau inchide gura cand va apropiati cu lingurita. Si nu va impacientati daca mananca prea mult sau prea putin. Fiecare copil are ritmul lui. Si nu in ultimul timp, consultati-va cu doctorul pediatru inainte de a incepe diversificarea bebelusului.

Pantofiori Paun pentru belelusi

Pantofiori Ice Cap pentru bebelusi