Blog Pantofiori Veseli

Hobbyurile se pot transforma in cariere de succes. Cum ii incurajam pe cei mici sa isi gaseasca propria pasiune

Ca si copil am avut o multime de hobbyuri.

Tata era pasionat de timbre. Avea clasoare mari in care sute de timbre erau puse pe categorii. Eu si sora mea am preluat acest hobby si in fiecare sambata, mergeam la posta si cumparam un plic mare cu timbre. Daca aveam noroc, gaseam pe langa cele vreo 10 timbre mici, unul mare, aproape de dimensiunea unei carti postale. Acestea erau cele mai valoroase. Eram multi copii la bloc care colectionau timbre, asa ca in fiecare sambata dupa amiaza ne intalneam in spatele blocului si schimbam dubluri.

Mama era pasionata de literatura, asa ca am invatat sa citesc la 6 ani si pana la sfarsitul liceului, de multe ori ma prefaceam ca imi fac lectiile, iar sub manual aveam strecurat un roman.

Am mai avut multe hobbyuri de-a lungul timpului: dansuri de societate, dansuri moderne, poezia (sa o scriu eu, tentative care pentru binele tuturor trebuie sa ramana ascunse), chitara, croitoria (oho, cate rochii la papusi am facut din restul de material de la blugii taiati), colectionarea de surprize (ultimele au fost cele cu imagini din Beverly Hills) si cate si mai cate. Odata chiar am vrut sa cresc melci, pentru ca toti copiii de la bloc faceau asta. Noroc ca nu m-a lasat mama sa ii aduc in casa.

Cele mai multe dintre hobbyuri au fost sezoniere, maxim doua luni. Pentru multe dintre ele, cum au fost lectiile de chitara de exemplu, nu am aratat vreun talent iesit din comun. Ba dimpotriva. Dar astea sunt amintirile care ma fac cel mai mult sa zambesc.

Sunt sigura ca si tu iti amintesti cu nostalgie de micile activitati in care puneai multa pasiune.

Copiii nostri au nevoie sa descopere placerea hobbyurilor

Din pacate, azi, cu tot accesul la enorm de multa tehnologie si la si mai multa informatie, hobbyurile isi gasesc mai greu drumul spre inima copiilor. Si aici intervenim noi, adultii, adica fostii copii care sareau in sus de bucurie cand gaseau o surpriza noua intr-o guma, fluturand-o catre ceilalti copii din jurul nostru. Pentru ca hobbyurile reprezinta mai mult decat o modalitate de a trece timpul sau de a ne tine ocupati, hobbyurile ne invata despre responsabilitate, despre disciplina si organizare, despre stabilirea de obiective si despre rabdare. Deci cum facem sa ii incurajam sa isi gaseasca propria lor mica pasiune?

1.      Fii tu un exemplu

Daca tu ai mici hobbyuri cu siguranta si copilul si le va gasi mai usor pe ale lui. Acestea nu trebuie neaparat sa ocupe mult timp. Muzica, sportul facut impreuna, cititul unei carti – sunt activitati pentru suflet care pe tine te vor relaxa, iar pe cel mic il va invata ce inseamna pasiunea.

2.      Ajuta-l la inceput

Daca copiii intampina greutati cand sunt la inceputul unui hobby, cel mai probabil il vor abandona inainte sa il descopere intru-totul. Asa ca ajuta-l tu sa depaseasca micile probleme. Ii plac timbrele? Invata-l cum sa le puna in clasor. Ii plac trenurile? Invata-l cum sa le ordoneze si dupa ce criterii sa se uite cand isi mai alege o macheta.

3.      Limiteaza televizorul si calculatorul.

Va spun sincer ca eu ca adult, care deja stie ce ii place, de multe ori in loc sa citesc o carte, sa ies in parc sau sa ma duc sa inot, aleg sa ma uit la televizor. Sau sa pierd timpul pe internet. Cu atat mai mult aceste activitati nocive sunt tentante pentru copii. Daca nu are acces nelimitat la televizor, copilul e mai inclinat sa isi urmeze mica lui pasiune.

Dar, poate cel mai important este sa nu uitam ca hobbyurile trebuie incurajate pentru ca ele se pot transforma in cariere. Stiati ca Steve Jobs a fost pasionat, inca din copilarie, de echipamentele electronice? Datorita acestei pasiuni, cand avea 15 ani a intrat intr-un club unde copiii erau invatati sa construiasca singuri mici calculatoare. Aici l-a intalnit pe Steve Wozinak, un alt pasionat de gadgeturi si impreuna au creat o companie mica Apple, care avea sa valoreze, doua decenii mai tarziu, milioane de euro.