Mic ghid pentru alegerea corecta a pantofiorilor de copii

Stiati ca piciorusele celor mici sunt diferite de cele ale adultilor? Sunt mai late in zona degetelor, mai inguste in zona calcaielor, iar arcada nu este deloc definita, fiind umpluta cu un strat de gasime. De asemenea, exista spatii mari intre oase, acestea fiind in aceasta perioada moi ca niste cartilagii. Asadar, nu constituie o surpriza faptul ca piciorusele celor mici sunt extrem de vulnerabile.

De la nastere pana in jurul varstei de 4 ani, piciorusele trec printr-o serie de modificari. Stratul de grasime din zona arcadei este eliminat prin mers, oasele incep sa se formeze si sa se intareasca, iar muschii sunt “educati” sa faca mersul cat mai sigur. Totusi cele 26 de oase si 36 de incheieturi nu sunt complet formate pana la varsta de 13 ani.

Elemente ce trebuie avute in vedere la cumpararea unei perechi de pantofi

Flexibilitate: Alegeti incaltaminte de copii cu talpa nu foarte groasa si extrem de flexibila. Aceasta va permite piciorului sa se miste in mod natural si, in plus, va permite celor 200.000 de terminatii nervoase sa simta suprafata pe care calca – acest lucru este critic pentru dezvoltarea propice a echilibrului si stabilitatii celor mici.

Mai multe detalii despre acest subiect, gasiti si  in articolul Dlui. Dr. Jianu.

Lungime: Asigurati-va ca exista cel putin 1 – 1,2 cm intre varful degetului cel mare si pantof. Verificati cu mare atentie acest lucru pentru ca cei mici au tendinta sa stranga degetele, lasand astfel o falsa impresie de spatiu.

Largimea la varfuri: Cand probati un pantof, urmariti ca degetele celor mici sa poata sa stea rasfirate. Forma pantofilor trebuie sa respecte forma anatomica a picioruselor, adica largi la varf si rotunjiti. Aceasta forma reprezinta o garantie ca degetele vor avea suficient loc si ca va exista si loc pentru cresterea naturala a piciorului. Cu toate ca forma pantofului este un element extrem de important, el este adesea trecut cu vederea.

Potrivirea calcaiului si a gleznei: Asigurati-va ca pantoful pe care il poarta copilul Dumneavoastra sta deasupra sau dedesubtul gleznei, niciodata direct pe aceasta, intrucat va afecta rezistenta naturala a acesteia. Calcaiul este singura zona unde pantoful trebuie sa stea mai fix, dar numai cat sa nu iasa din picior. Daca piciorul nu poate fi flexat, inseamna ca pantoful este prea strans.

Marimea conteaza: Piciorusele celor mici cresc foarte repede, pana la 2-3 marimi pe an pana in jurul varstei de 4 ani. Intotdeauna cand probati o pereche de pantofi, asigurati-va ca cel mic sta in picioare.

Siguranta: Alegeti incaltaminte fabricata din materiale naturale si moi. Piciorusele celor mici sunt vesnic in miscare si de multe ori pantofiorii ajung in gura pentru a fi rosi; de accea este important sa fiti siguri ca incaltamintea este sigura si din acest punct de vedere. Puteti opta pentru incaltaminte fabricata din piele ce nu a fost tabacita cu plumb si la care s-a folosit lipici si vopsea non-toxica.

Cu drag,

Macrina