Mituri si adevaruri legate de incaltamintea de copii – 1

Alegerea celei mai potrivite perechi de pantofi pentru cei mici, in special alegerea primei perechi ar trebui sa fie o experienta incantatoare si, mai ales, foarte simpla. Aceasta alegere i-a preocupat dintotdeauna pe parinti, mai ales cand suntem bombardati din toate partile despre informatii eronate legate de talonet, suport pentru glezna etc.

Stiati ca piciorusele celor mici sunt diferite de cele ale adultilor? Sunt mai late in zona degetelor, mai inguste in zona calcaielor, iar arcada nu este deloc definita, fiind umpluta cu un strat de gasime. De asemenea, exista spatii mari intre oase, acestea fiind in aceasta perioada moi ca niste cartilagii. Asadar, nu constituie o surpriza faptul ca piciorusele celor mici sunt extrem de vulnerabile.

De la nastere pana in jurul varstei de 4 ani, piciorusele trec printr-o serie de modificari. Stratul de grasime din zona arcadei este eliminat prin mers, oasele incep sa se formeze si sa se intareasca, iar muschii sunt “educati” sa faca mersul cat mai sigur. Totusi cele 26 de oase si 36 de incheieturi nu sunt complet formate pana la varsta de 13 ani.

Din aceste motive, piciorusele au nevoie de incaltaminte flexibila, incaltamintea stransa pe glezna, talpile rigide, talonetele putandu-le afecta dezvoltarea sanatoasa.

Si aici intra in scena Pantofiorii Veseli, care va ofera incaltaminte ce va asigura dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a picioruselor celor mici, prin trei brand-uri de top, create special de parinti pentru copii lor: Livie and Luca, Bobux si Vincent Shoes. Pentru noi este exterm de important ca un parinte sa isi urmeze instinctele, inclusiv in ceea ce priveste alegerea unei perechi de pantofi pentru copil. Veti intalni multi pediatri dezinformati care va vor recomada cu “caldura” achizitia de pantofi de talonet si suport al gleznei. Sfatul nostru este sa va documentati inainte de a face orice alegere si, in cazul, in care informatia gasita nu este in masura sa va conduca la o optiune, sa consultati un ortoped.

 

Adevar sau legenda:

Ca parinti, sunteti cei mai in masura sa decideti cu cei ii incaltati pe cei mici. Noi vrem sa va oferim cele mai importante date pentru a intelege importanta alegerii unei perechi de pantofi care sa asigure o crestere cat mai naturala a picioruselor copilului Dumneavoastra.

1. Picioarele copiilor nu sunt ca cele ale adultilor

Copilul Dumneavoastra s-a nascut cu doua picioare, zece degete si 26 de oase ce nu sunt inca formate. La inceput, aceste oase sunt moi, slabe si maleabile, dare le vor deveni suficient de tari astfel incat sa sustina corpul celui mic in pozitie verticala. Pe masura ce copilul Dumneavoastra trece prin minunatele stadii ale statului in sezut, mersului de-a busilea, ridicatului in picioare, mersului si alergatului, piciorusele lor trec prin schimbari radicale. Din acest motiv, nu poti fabrica pantofi de adulti si pur si simplu sa le reduci dimensiunile pentru a crea pantofi de copii; acest procedeu le-ar putea afecta dezvoltarea sanatoasa. Sfatul nostru este sa va orientati catre brand-uri specializate pe incaltamintea de copii.

2. Terminatii nervoase

Picioarele au peste 200.000 de terminatii nervoase, cea mai mare densitate din tot corpul. Cum 70% din informatia legata de miscare ce ajunge la creier provine de la nervii piciorului, cu cat copilul Dumneavoastra va merge mai mult in picioarele goale, cu atat mai buna va fi capacitatea corpului sau de a se balansa si de a merge corect. Intrucat nu tot timpul copilul poate merge descult, pantofii cu talpa extrem de flexibila asigura maximizarea capacitatii senzoriale a picioruselor.

3. Oase

Copii se nasc cu oase moi, ce se intaresc in timp. A incalta copii cu incaltaminte rigida, restrictiva si prost croita inseamna sa le refuzi posibilitatea ca picioarele lor sa se formeze in mod natural. Piciorusele deformate pot duce mai tarziu la probleme cu gleznele, genunchii, soldurile sau chiar cu coloana vertebrala.

4. Muschi

Mersul este vital pentru formarea armonioasa a musculaturii, iar mersul in picioarele goale este cel mai bun pentru atingerea acestui scop. Pentru momentele in care este nevoie de protectie suplimentara, asigurati-va ca pantofii pe care ii poarta cei mici asigura dezvoltarea naturala si armonioasa a picioruselor.

5. Transpiratie

Ei bine da, picioarele celor mici pot mirosi, mai ales pentru ca transpira de doua ori mai mult decat adultii. Din acest motiv, este important sa le cumparati incaltaminte ce permite picioarelor sa respire. Pielea naturala este cea mai buna optiune pentru piciorusele in crestere. Pielea naturala trebuie sa fie moale si flexibila, astfel incat incaltamintea sa nu devina restrictiva.

6. Circulatie

Multi parinti se tem in perioada rece ca celor mici sa nu le fie frig la picioare, din acest motiv recurgand la sosete suplimentare. Insa daca le veti permite celor mici sa poarte incaltaminte flexibila si dublata cu materiale naturale, picioarele lor vor fi calde chiar si iarna.

7. Arcade

Atunci cand degetele de picioare sunt stranse de catre incalmintea neadecvata, ce nu le permite acestora sa se rasfire, piciorusele vor avea tendinta sa se deformeze, in incercarea de a dobandi mai multa stabilitate. Copii vor invata sa mearga astfel incorect, folosindu-se mai mult de arcada decat de degete, acest lucru putand conduce in timp la platfus. Pentru a evita acest lucru, lasati-va copii sa mearga desculti, sau, daca acest lucru nu este posibil, oferiti-le incaltaminte adecvata ce imita cat mai bine piciorul descult.

Cu drag,

Macrina