Blog Pantofiori Veseli

Mos Nicolae, Mos Craciun si efectele minunate ale magiei in dezvoltarea copiilor

In noaptea aceasta, cand se face liniste in casa si toata lumea doarme profund, cand e intuneric si poate doar cateva luminite stralucesc la un geam, cand laptele s-a racit in pahar si biscuitii asteapta cuminti, Mos Nicolae, nevazut si neauzit de nimeni, vine si lasa cadouri in ghetute. Nu, nu lasa cadouri in ghetutele copiilor cuminti si nuieluse in cele ale copiilor obraznici, Mos Nicolae e bun si cald si stie ca toti copiii sunt cuminti. De adulti s-ar putea sa aiba alta parere.

            Iar apoi, in aproape 3 saptamani, alt Mos vine, poate chiar cu cadouri mai multe. In tot acest timp, daca copilul a inceput deja sa puna intrebari mai in amanunt despre Mos (De ce anul trecut avea aceleasi cizme ca vecinu’, De ce barba i se dezlipea pe alocuri si cate si mai cate) s-ar putea sa va intrebati daca e momentul sa renuntati la aceasta poveste. Sau poate, daca puiul vostru abia incepe sa inteleaga importanta Mosului in sarbatorile de iarna, este posibil sa va puneti problema cat de etic este sa perpetuati un mit, si daca nu cumva e tot o minciuna, iar minciuna nu e buna, sau..?

Cum Mos Craciun ajuta la dezvoltarea cognitiva a copiilor           

Dar daca ii lasam pe copii sa creada in lucruri imaginare pentru cat mai mult timp, nu doar ca le oferim nepretuite momente de fericire intensa (cine nu isi mai aduce aminte emotiile noastre din copilarie, cand asteptam cu sufletul la gura venirea Mosului, iar apoi bucuria extrema in fata cadourilor), dar mai mult de atat, a crede in magie ajuta la dezvoltarea imaginatiei, dezvolta creativitatea si creste capacitatea copiilor de a vedea lucrurile din mai multe perspective.

            Studii in cresterea copiilor au aratat ca o copilarie bogata in magie ajuta si la dezvoltarea aptitudinilor sociale, dar si in a gasi solutii pentru probleme. Pana la urma, copiii incearca sa isi dea seama cum anume Mos Craciun calatoreste intr-o sanie zburatoare si cum ajunge la toti copiii intr-o singura noapte, ceea ce duce la dezvoltarea gandirii analitice.

Si ce se intampla cand afla adevarul?

Una din marile temeri ale parintilor este momentul in care cel mic va afla adevarul, si cum va face fata acestei mici drame. Dar ceea ce omitem si mai ales uitam, este ca aflarea adevarului nu este un moment singular. Copilul incepe sa aiba dubii cu mult timp inainte si sa gaseasca semne pentru a confirma suspiciunile. Copiii afla adevarul despre Mos Craciun in timp, iar un studiu realizat de Dr. Carl J. Anderson PhD si  Dr. Norman M. Prentice, a aratat ca de fapt in momentul in care adevarul este dezvaluit, de fapt copiii nu sunt deloc devastati.

Asa ca daca aveati dubii, lasati-le la o parte si pregatiti ghetutele. Copiii au nevoie de magie. Si la fel si noi.