Blog Pantofiori Veseli

9 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre piciorusele copiilor

Alegerea incaltamintei pentru copii necesita cu mult mai multa atentie decat alegerea incaltamintei pentru adulti. De aceea incepand cu prima pereche de incaltaminte, trebuie sa tinem cont de nevoile specifice ale copiilor. Asa asiguram o dezvoltare sanatoasa si naturala. In loc sa remediem mai tarziu posibile probleme ale picioarelor celor mici, este bineinteles mult mai simplu sa prevenim.

Platfusul, bolta prea arcuita sau alte posibile probleme pot fi evitate foarte usor daca in copilarie purtam pantofi adecvati. De aceea ne-am gandit sa facem o mini serie de articole in care vom acoperi toate informatiile pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a face o alegere informata despre pantofii copiilor. Asa ca sa incepem cu detalii despre talpa piciorului pe care orice parinte ar trebuie sa le stie.

  1. Laba piciorului are 26 de oase care suporta greutatea intregului corp. Pana la varsta de un an piciorul este format din cartilaje care cresc si se transforma in oase pana la varsta de 18 ani. Este important astfel ca incepand cu prima pereche de incaltaminte sa oferim confort si suport pentru picioarele copiilor, astfel incat acestea sa se dezvolte sanatos.
  2. Piciorul copilului creste aproximativ 1 centimetru in fiecare an. Din momentul in care se naste si pana la varsta de  4 ani, piciorul se dubleaza in lungime. Laba piciorului se opreste din crestere la varsta de 14 ani in cazul fetitelor si la varsta de 16 ani in cazul baietilor.
  3. Cand bebelusul are intre 4 si 6 luni (respectiv cand acesta incepe sa stea in picioare) este recomandat sa mergem cu el la un specialist pentru a ne asigura ca dezvoltarea picioarelor se face in parametrii normali.
  4. Pana la varsta de 4 ani sfatul doctorilor este sa masuram lungimea piciorului o data la 3 – 6 luni si sa schimbam pantofii daca acestia raman mici. Pantofii prea mici pot deforma laba piciorului pentru totdeauna. Dupa varsta de 4 ani putem conta ca incaltamintea copiilor sa poata fi purtata intre 8 si 12 luni (daca nu apar cresteri bruste). Un semn ca pantofii ii sunt mici, nepotriviti sau incomozi este ca cel mic si-i scoate foarte des din picioare sau se impiedica frecvent.
  5. Copiii au un nivel de activitate mult mai ridicat decat au adultii. Din aceasta cauza picioarele copiilor sunt supuse la un stres de 3 ori mai mare. De aceea pantofii pentru copii trebuie sa absoarba socul, sa aiba talpa rezistenta si mai ales sa fie flexibili.

*acesti pantofiori incredibili de flexibili ii gasiti aici

6. Laba piciorului la copii este moale si flexibila. Pantofii nepotriviti afecteaza imediat dezvoltarea sanatoasa. Cele mai multe din problemele adultilor in ceea ce priveste picioarele (dureri la nivelul picioarelor, dureri de spate, postura nenaturala etc) sunt din cauza incaltamintei nepotrivite purtate in copilari. 

*daca vreti sa aflati mai multe detalii despre acesti pantofiori extra flexibili si comozi, click aici

7. Bolta piciorului se dezvolta la pubertate. In copilarie, acolo unde o sa fie mai tarziu bolta, este o suprafata moale care da impresia de picior plat. Dar acesta este un lucru perfect natural, asa ca este contramandat sa ii incaltam cu pantofi cu suport pentru bolta. Acestia nu vor face decat sa afecteze dezvoltarea naturala a piciorului.

8. Asa cum spuneam mai sus, un nivel ridicat de activitate trebuie sustinut si protejat. Incaltamintea copiilor trebuie sa fie din piele sau materiale textile care sunt flexibile, rezistente si lasa piciorul sa respire. Evitati materialele sintetice.

9. Pantofii prea mici afecteaza cresterea piciorului, ingreuneaza circulatia sangelui, pot provoca bataturi si chiar unghii incarnate. Pantofii prea mari pot duce la defectiuni ale mersului si chiar accidente, deoarece cei mici sunt mai predispusi sa se impiedice.

Cam acestea ar fi cele mai importante informatii legate de picioarele copiilor. Data viitoare vom vorbi despre cum alegem incaltamintea. Pana atunci, ce alte lucruri ati vrea sa stiti despre piciorul copiilor? Suntem aici sa va raspundem, si nu uitati, daca observati orice neregularitati, consultati un medic pediatru.