Provocarea pachetelului de pranz

Recunosc, mie imi plac ritualurile. Am ritualul meu de dimineata, cel de seara, am ritualul pentru sport. De fapt, asa am descoperit ca functionez, sunt uneori atat de haotica incat daca nu transform lucrurile pozitive in ritualuri, cel mai probabil am sa uit sa le fac.

Si cand eram mica imi placeau ritualurile. Dar nu intotdeauna erau cele pozitive. De exemplu, in fiecare zi dupa scoala mergeam pe aceeasi strada spre casa. Cand ajungeam in fata unei anumite case, ma opream. Era acolo cineva care ma astepta vesel. Un blanos care se ridica in doua labute si latra de doua ori stiind ce o sa urmeze.

Eu scoteam sandwichul din ghiozdan, pe care bineinteles ca ar fi trebuit sa il mananc in pauza mare, si il imparteam in bucati mai mici pe care le aruncam pe rand peste gard, astfel incat el sa le prinda direct. Ce veselie era pe noi. Apoi, in jocul acesta s-a alaturat si colega mea de banca. Desi strada cu pricina era pe un drum ocolitor pentru ea, mergeam impreuna in fiecare zi, iar de data asta prietenul latos manca cate doua sandwichuri la ora 12.

Bineinteles ca mama nu a stiut asta. Nici eu nu stiam atunci cata munca necesita un sandwich. Trebuie sa te gandesti cu ce sa il faci, cum il schimbi in fiecare zi ca sa nu se plictiseasca puiul de el, cand si de unde faci cumparaturile, sa nu uiti sa cumperi si servetele si pungi pentru sandwichuri, cu cat timp inainte trebuie sa te trezesti de dimineata ca sa il faci, sa il pui in ghiozdan, sa te rogi de copil sa il manance, sa ii explici ca daca totusi nu il mananca sa nu il arunce pentru ca tu te-ai gandit cum sa il faci, ai facut cumparaturile, ai luat servetele .. stiti despre ce vorbesc.

Asa ca azi am pregatit cateva idei pentru pachetelul de scoala care vor scadea sansele ca acesta sa sfarseasca la cosul de hartii din clasa, sau in stomacul catelului din curtea scolii.

Sandwichuri:

– Bagheta, branza, salata verde, rosii (puneti rosiile intre doua felii de salata ca sa nu umezeasca painea).

– Bagheta, piept de pui, branza de vacuta frecata cu smantana, patrunjel

– Bagheta, unt, ciuperci calite, patrunjel (pe cat de simplu, pe atat de bun este)

– Bagheta, pateu de casa facut in casa si castraveti (se face foarte simplu si repede: fierbeti ficateii de pui in lapte cu 2 frunze de dafin. Dupa 15 – 20 de minute, ii scoateti, ii puneti in robotul de bucatarie, ii tocati si adaugati 100 de grame de unt. Daca e prea solid, mai puneti din laptele in care au fiert. E o delicatesa care e gata in maxim 30 de minute si nu necesita mai mult de 10 minute de treaba, cu tot cu spalatul vaselor. Sfat: puneti sarea la sfarsit, daca fierbeti ficateii cu sare or sa se intareasca).

– Bagheta cu salata de vinete sau humus

– Bagheta, branzica de vaci frecata cu smantana, marar, ou fiert

Caserola cu gustare

– Branza, Morcovi, Ardei si pulpa de pui dezosata, taiata bucatele. Desert: un mar si o banana

– Rosii cherry, piept de pui prajit, branza. Desert: boabe de struguri

– Clatite umplute cu branza sarata sau ciuperci. Separat buchetele de conopida. Desert: O portocala curatata

– Chiftelute facute in casa (coapte la cuptor, pe hartie de copt, sunt la fel de gustoase ca cele prajite dar mai sanatoase). Bastonase de ardei rosu. Un sandwich cu unt si miere

– Pizza facuta in casa pe blat de paine (practice luam felii de paine, le dam cu putin sos de rosii, punem deasupra branza, ardei, masline, piept de pui sau orice altceva mai gasim prin frigider si le dam la cuptor 15 – 20 de minute)

Extra sfaturi:

Foloseste servetele cat mai colorate

Evita mezelurile, prajelile, margarina sau branza topita

Ca bautura, doar apa sau suc de fructe facut in casa

Ca desert, sunt recomandate fructele sau painea cu unt si miere

Cum sa faci copilul sa manance sanatos

  1. Lipeste pe legume imagini cu personajele sale preferate

Academic Journal a publicat un studiu conform caruia, o imagine cu Spiderman care spune “Vrei niste fasole?” a determinat cu 37% mai multi baieti si cu 17% mai multe fete din clasele primare sa aleaga fasolea verde.

  1. Denumeste legumele intr-un mod inedit

Un studiu efectuat de Universitatea Cornell din Ithaca, in 2012 a demonstrate o crestere cu 16% a numarului de copii de scoala primara care aleg in “morcovi pentru vedere laser” in locul altor alimente cu denumiri simple, gen alimentul zilei.

  1. Legume cu forme vesele

In loc sa taiati arderi bastonase, folositi forme de biscuiti pentru a-i taia in stelute sau inimioare. Resturile le puneti la congelator si le folositi la ciorbe sau alte mancaruri.

P.S. Toate aceste mini retete pot fi folosite cu succes si pentru pranzul de la birou.

P.P.S. Povestea pantoriorilor Pio Pio, ati citit-o?