Rutina de somn. 5 sfaturi de adormit copiii. La propriu

Daca noi ca adulti abia asteptam sa dormim o ora la pranz sau sa prindem cat mai multe ore de somn noaptea, pe atat de mult copiii nu stiu cum sa faca sa sara peste somnul de dupa amiaza, iar noaptea nici nu mai zic. De la Mi-e foame, Mi-e sete, Mai vreau o poveste, Vreau la baie, Hai sa ne jucam, nicio metoda nu este omisa pentru a amana ora de culcare. Sunt parinti care stau uneori si ore intregi pana reusesc sa ii adoarma pe cei mici. Iar asta este obositor pentru toata lumea, inclusiv pentru copii care pierd ore importante de somn.

Daca si voi intampinati probleme in a-l culca pe cel mic, am pregatit mai jos cateva sfaturi pentru a-l adormi cat se poate de repede.

Dar inainte de a incepe, doua lucruri sunt important de tinut minte. In primul rand, trebuie sa stim cam cate ore de somn are nevoie copilul, in diferite etape ale dezvoltarii sale. In functie de asta, daca luam in considerare ora aproximativa la care se trezeste, putem calcula ora la care trebuie sa il bagam in pat.

Un alt aspect important este ca orele de somn sunt doar orientative. Copiii sunt extrem de diferiti intre ei si nu exista o reteta clara pentru somn. Unii au nevoie de mai multe ore pentru a se odihni, unii de mai putine. Dar noi ne cunoastem cel mai bine copiii, asa ca putem aproxima, orientandu-ne de la media generala, cam cat trebuie sa doarma pentru a fi in forma maxima.

Varsta

Ore de somn necesare

0 – 2 luni

16 – 18h

2 – 12 luni

14 – 15h

1 – 3 ani

12 – 14h

3 – 5 ani

11 – 13h

5 – 12 ani

10 – 11h

12 – 18 ani

8 – 9h

 

  1. Culcati-l la ora stabilita

Multi parinti amana ora de somn pe motiv ca cel mic nu pare obosit. Din pacate daca il bagam in pat atunci cand este deja obosit, el va fi mai agitat si contrar asteptarilor, va adormi mai greu. Acest lucru se intampla pentru ca la oboseala se elimina un hormon de stres numit cortizol, care impiedica copilul sa se linisteasca pentru a putea adormi.

  1. Ora de somn sa ramana constanta

Indiferent ca este vacanta, ca este weekend sau orice alta sarbatoare, ora de somn trebuie sa ramana aceiasi. Astfel se formeaza obisnuinta si dupa doar 3 saptamani de la fixarea unei ore exacte de somn, copilul va adormi usor.

  1. Stabiliti o rutina inainte de ora de culcare

Acest lucru inseamna ca inainte cu undeva intre 30 si 60 de minute inainte de ora de somn, sa intrerupem orice activitati care il pot mentine alert si sa introducem activitati linistitoare. Asta inseamna o baie relaxanta, micsorarea luminii in camera, schimbarea in pijamale, vorbitul in soapta, citirea unei povesti. Toate acestea vor fi semnale pentru organismul lui, ca e timpul de culcare.

  1. Stabiliti limite

Bineinteles ca lucrurile nu vor merge de fiecare data lin. Copiii se vor impotrivi, vor incepe sa planga si vor apela la o multime de strategii ca sa va faca sa va razganditi. Multi parinti cedeaza ca sa nu ii supere. Asa ca ii mai lasa 20 de minute la desene animate sau sa se mai joace, mult dupa ora de culcare. Dar stabilirea limitelor este importanta in dezvoltarea copiilor, pentru ca le ofera de fapt stabilitatea de care au nevoie. Asa ca ramaneti fermi pe pozitii si negociati doar la numarul povestilor citite, 3 in loc de 2, si la modelul pijamalelor.

  1. Nu ii lasati in camera cu elemente care distrag atentia

In camera copilului nu trebuie sa existe televizor, laptop, telefon, jocuri electronice sau orice alte aparate care pot fi folosite dupa ce iesim noi din incapere si care il vor tine treaz mult timp. Daca totusi nu poate sa adoarma (ni se intampla tuturor) atunci ii mai citim o poveste sau daca este destul de mare, poate fi lasat sa citeasca singur o carte sau o revista.

 

Si nu uitati ca saptamana aceaasta puteti comanda produsele saptamanii. Ghetutele Hungry pentru baieti si Ghetetutele Floret pentru fetite abia asteapta sa cunoasca piciorusele vesele ale copilului vostru.

product_732product_719