Acum vreo 3-4 ani, o verisoara care locuieste in Franta, m-a intrebat cu naturalete: Tu ce sport faci? Ca si cum practicarea unui sport era cel mai normal lucru din lume. Pe atunci sportul meu preferat era sa stau pe canapea cu un castron mare de popcorn in brate, sa iau pe cat posibil scarile rulante si sa ma panichez daca nu merge liftul.
Lucrurile s-au mai schimbat intre timp, am descoperit ca sportul ajuta enorm in lupta cu stresul, supararile si kilogramele. Tot de cand am aflat asta, parca si tot mai multa lume din jur a facut aceeasi descoperire. Nu stiu daca are legatura cu campania de la TV cu faceti miscare sau poate pur si simplu am inteles ca altfel nu se mai poate, dar parca dintr-o tara sedentara care radea de oamenii care aleargau prin parc, ne-am transformat in niste oameni care vorbesc de sport si alimentatie sanatoasa, cu aceeasi verva cu care vorbeam inainte de politica si fotbal.
Bine, inca numarul celor care practica un sport nu reprezinta o majoritate, dar suntem pe un trend ascendent, iar asta nu poate decat sa bucure.
Daca si tu esti o persoana activa, atunci nu trebuie sa iti faci griji pentru perioada cand esti insarcinata. Iar daca nu ai practicat niciun sport, cand esti insarcinata este un moment bun sa incepi pentru ca te va ajuta sa te mentii in forma, sa minimalizezi starile de rau, sa tii sub control kilogramele si chiar sa ai o nastere mai usoara.
Dar nu orice sport poate fi facut pe perioada sarcinii si, chiar daca alegem o activitate usoara, trebuie sa primim inainte acordul din partea doctorului.
Daca doctorul a zis Da, puteti incerca un sport relaxant ca inotul, joggingul sau plimbarile prin parc.
Activitati care trebuie evitate pe perioada sarcinii
Orice sport care poate presupune o cadere, trebuie evitat. Echitatia, skiul, mersul cu bicicleta pe strada sau chiar sporturi ca fotbal, baschet, tenis unde te poti accidenta, trebuie evitate total.
Cand faceti sport tineti cont de urmatoarele lucruri:
- Faceti o mica incalzire inainte si stretching dupa. Incalzirea are rolul sa acomodeze corpul cu activitatile pe care le aveti de facut, iar stretchingul sa detensioneze muschii si sa impiedice aparitia febrei musculare.
- Beti multa apa
- Nu exagerati cu sportul. 30 de minute de activitate – o data la doua zile este suficient ca sa te mentii in forma. Daca ai practicat sport si inainte de sarcina, poti incerca 30 de minute in fiecare zi, dar doar dupa ce primesti aprobare din partea doctorului.
- Nu te obosi. La sfarsitul exercitiilor trebuie sa fii plina de energie, in niciun caz extenuata
- Daca optezi pentru un antrenor personal, urmareste-i recomandarile calificarile. Simplul fapt ca lucreaza la o sala de sport nu reprezinta o garantie pentru cunostintele sale, mai ales in ceea ce priveste activitatea sportiva la femeile insarcinate.
Iar daca ai deja un copil, introdu sportul in viata lui. Il va ajuta sa se dezvolte armonios, atat fizic cat si spiritual. Aici va povesteam despre ce sporturi pot practica cei mici, in functie de varsta.
Nu uitati de incaltamintea potrivita pentru copii. Chiar daca sportul consta intr-o alergare buna printre leaganele din parc, corpul are nevoie de mai multa sustinere, mai ales la copii.
Noi va recomandam aceasta pereche de pantofi sport pentru baieti
si aceasta pereche de pantofi sport pentru fetite (ca sa nu mai spun ca pot fi purtati cu maxim succes la orice tinuta casual)