In Marea Britanie este o asociatie numita Institutul Tatilor care studiaza impactul taticilor in cresterea copiilor. Acum cativa ani, una din cercetarile lor a aratat ca 82% dintre tatii care lucreaza program intreg si-ar dori sa aiba mai mult timp pentru a se implica in cresterea copiilor.
Si Romania confirma acest trend. Un studiu condus de Salvati Copiii arata ca 61% dintre tati ar sta mai mult acasa daca acest lucru nu ar afecta veniturile familiei. Momentan acestia primesc doar 5 zile de concediu dupa nasterea copilului, la care se mai adauga alte 10 zile daca acestia au absolvit un curs de puericultura.
“Concediul de maternitate este mult mai lung decat cel de paternitate” spunea intr-un interviu Rob Willliams, directorul Institutului, “acest lucru duce la idea ca mama are rolul principal in cresterea copilului, iar una din repercursiuni este inegalitatea la locul de munca. Inainte de a avea copii, veniturile femeii sunt undeva la 91% din cele ale barbatului. Dupa ce naste, venitule acesteia scad la 67%. Principala cauza este sistemul care creeaza o pauza in cariera femeii si adanceste inegalitatea intre sexe. Decizia rationala este ca mama sa stea acasa si sa aiba grija de copii. Acest lucru va ramane asa pana cand statul va incepe demersuri pentru a incuraja tatii sa isi ia concediu de paternitate”.
Bune practici in Suedia
Suedia este considerata cea mai generoasa tara cu parintii. In total Suedia ofera 480 de zile calendaristice ca si concediu parental. 390 de zile sunt platite cu 80% din salariu avut anterior, valoarea maxima oferita fiind de 3.160 de euro. Restul de 90 de zile sunt platite cu 20 de euro pe zi.
Pentru a incuraja ambii parinti sa stea cu copiii statul suedez a decretat ca minim 60 de zile din cele 480 sa fie luate de catre tata (“lunile tatalului” sau “lunile partenelui”) cand acesta primeste la randul lui 80% din valoarea salariului. Daca tatal nu isi ia liber aceste zile, zilele sunt pierdute iar timpul total de concediu paternal se reduce la 420 de zile.
Suedia ofera si bonusuri in functie de durata concediului paternal pe care si-l ia tatal. Cu cat concediul este mai lung cu atat valoarea bonusului creste, putand ajunge pana la 1500 de euro.
Situatia in Romania
Incepand cu 2012 si in Romania tatii pot sta acasa cu copiii. La fel ca si mamele, tatii primesc 85% din valoarea salariului avut anterior, minim 600 de lei si maxim 1200 de lei daca stau acasa doi ani, si 3400 de lei pentru un an.
Efectele pozitive ale tatilor asupra copiilor
“Tatii si impactul lor asupra copiilor” este un raport care a analizat cum acestia influenteaza personalitatea copiilor. “Copiii care au un tata care se implica in cresterea lor sunt mai stabili emotionali, au mai multa incredere in a explora lucrurile din jur si dupa ce cresc reusesc mai usor sa isi faca prieteni. ”
Mai mult, copiii care cresc alaturi de un tata implicat au rezultate academice mai bune si comunica mai usor cu cei din jur.
Aici am mai scris si despre cum tatii care impart in mod egal cu mamele treburile casnice ajung sa aiba fetite mai ambitioase. 🙂
Photos by Johan Bavman.
P.S. Nu uitati ca in aceasata noapte incepe Noaptea Reducerilor. Incepand cu 22:59 puteti achizitiona pantofiori pentru cei mici cu pana la 45% mai ieftini.