Zilnic auzim despre ce inseamna si ce trebuie sa facem pentru o viata sanatoasa. Cel mai probabil de cateva ori pe zi. Liste pentru stari de mine, cum sa dezvoltam obiceiuri sanatoase sau cum putem avea o rutina zilnica benefica sunt doar cateva lucruri despre care am vorbit si noi pe blog.
Cand deschidem calculatorul, televizorul, cand iesim din casa si in discutiile cu cel putin unul din 5 oameni, aflam despre cum putem sa ne ingrijim mai bine sanatatea, cum sa traim mai mult si mai bine, cum sa ne imbunatatim starea de bine zilnica. Meditatie, sport, apa, fructe si legume. Acestia sunt principalii actori care apar in orice discutie despre sanatate.
Si totusi cat de sanatos traim?
In Statele Unite ale Americii de exemplu desi volumul de informatie legat de viata sanatoasa a crescut, obiceiurile sanatoase au intrat in declin. In ultimii ani procentul celor care mananca 5 fructe si legume in fiecare zi a scazut de la 42% la 26%, procentul celor care fac in mod constant sport a scazut de la 57% (barbati) si 49% (femei) la 43% in randul ambelor sexe iar procentul celor care sufera de obezitate a crescut de la 28% la 36%.
In Europa lucrurile stau mai bine doar in ceea ce priveste rata de obezitate. Aceasta este de 23%, cu 13 procente mai putin decat in SUA. In mod surprinzator in ce priveste activitatile fizice, procentul europenilor care fac sport in mod regulat este de doar 31%, mult sub cel din SUA. De unde putem trage concluzia, ca obezitatea este mai strans legata de dieta decat de activitatile fizice pe care le facem in mod regulat.
Si totusi activitatile fizice influenteaza direct nivelul sanatate. Rata atacurilor cerebrale si a infarcturilor a scazut cu 35% in randul celor care au inceput sa practice sport in mod regulat, chiar daca acest lucru s-a intamplat dupa varsta de 40 de ani.
De ce nu facem sport?
Cred ca doar o simpla privire intr-un news feed de Facebook arata foarte clar ca exista o anumita tipologie de oameni care face sport, si un tipar care nu. Chiar zilele trecute o prietena a postat pe Facebook poza de mai jos.
Sunt multi factori care influenteaza timpul oferit activitatilor fizice. La nivel macro conditiile socio economice (respectiv un nivel de trai scazut) si cresterea numarului masinilor si a timpului petrecut in masina, influenteaza in mod negativ activitatile fizice. Urbanizarea are si ea rolul ei in scaderea timpului acordat activitatilor de recreere in aer liber.
In urma cu 10 ani in Europa 65% din populatie avea acces la spatii verzi la o distanta de 15 minute de mers. Procentul a scazut in ultimii ani, de exemplu in Amsterdam doar 40% din locuitori pot ajunge la un spatiu verde in 15 minute, iar in Bratislava 36%.
Desi modul in care este aranjat mediul inconjurator este vital pentru a incuraja sportul, exista si factori psihologici care influenteaza deciziile oamenilor in ceea ce priveste alegerile sanatoase.
Factorii personali care incurajeaza activitatile fizice sunt: placerea de a face sport, suportul social, beneficiile percepute, asteptari in cresterea nivelului sanatatii, increderea in propria persoana ca este capabila sa fie activa.
Pe de alta parte perceptia unui timp liber limitat, perceptia de a nu fi“tipul sportiv”, grija pentru siguranta si senzatia de oboseala din timpul liber duc la scaderea dorintei de a avea o viata activa.
Printre tarile cu cel mai scazut nivel de activitate fizica in randul populatiei sunt:
Malta – 72% din adulti sunt inactivi
Arabia Saudita – 69%
Serbia – 69%
UK – 63%
La polul opus desi SUA are un scor bun la aceasta categorie cu doar 41% dintre adulti inactivi, sunt tari cu nivel de viata activa mult mai ridicat:
Bangladesh – 4.7% din adulti sunt inactivi
Mozambique – 7.1%
Mongolia – 9.4%
Probabil ca nu surprinde pe nimeni ca cel mai bun mod pentru a asigura sanatatea unei populatii este incurajarea unei vieti active in randul copiilor. La nivel regional posibile metode sunt: cresterea numarului pistelor de biciclete, extinderea spatiilor verzi, incurajarea copiilor sa faca parte din cluburi sportive, informarea acestora si cresterea numarului de ore de sport la scoala.
La nivel micro exemplul personal functioneaza ca stimul pozitiv pentru copii. Cu cat parintii fac mai mult sport, cu atat este mai probabil ca si ei sa practice sport in mod regulat. Dar si discutiile despre necesitatea si beneficiile sportului si inscrierea lor in cluburi sportive sau la cursuri speciale (inot, baschet, arte martiale, etc) creeaza pe termen lung premisele unei vieti active.
O viata activa nu inseamna doar sport, ci pur si simplu a nu sta fix: pe canapea, pe scaun, in pat. Asa ca petreceti ca familie cat mai mult timp in aer liber, mergeti in parc, mergeti si vizitati imprejurimile cartierului in care locuiti si plimbati-va pe strazile orasului cat mai mult.
Bineinteles unul din secretele pentru a putea petrece cat mai mult timp afara, copii au nevoie de sa se simta cat mai confortabil. Pentru ca intelegem acest lucru aducem incaltaminte usoara, ergonomica care suporta piciorusele in mod natural. Si bineinteles, in cele mai frumoase modele.