Despre tantrumuri. De ce se intampla si cum ne putem ajuta copiii sa le depaseasca

Tantrumurile sunt manifestari neprevazute de nervi, care apar mai des la copiii intre 1 si 3 ani. Dar se pot intampla si mai incolo, de fapt chiar si adultii pot avea tantrumuri.

La copii sunt mai intalnite pentru ca deobicei sunt provocate de frustrarea de a nu isi putea exprima ceea ce simte sau vrea. Un copil la aceasta varsta are un vocabular de aproximativ 50 de cuvinte. Dar are aceleasi dorinte, temeri si ganduri ca un om mare. Ganditi-va doar, daca ne este sete ne ducem si ne punem un pahar cu apa. Daca ne este somn, ne intindem in pat. Daca ne este foame, deschidem frigiderul. Iar acestea sunt doar nevoile primare, in cursul unei zile sunt sute de lucruri pe care le vrem (vreau sa intru in magazinul asta sa vad ce au, vreau sa ma intind putin pe canapea, vreau sa povestesc cuiva despre ziua de azi). Cum ar fi daca pentru toate acestea am fi total dependenti de altcineva iar pe deasupra ne-ar fi si greu sa ii explicam de fiecare data ce vrem? Da, ar fi foarte frustrant.

Asa este si pentru copii si de aceea apar aceste tantrumuri, care de obicei tin intre 30 de secunde si 2 minute si sunt mai intense la inceput. Credem ca este important sa discutam deschis despre ele, pentru ca, din pacate, sunt inca multi parinti care nu stiu ca aceste iesiri sunt absolut normale si se invinovatesc cum ca ei ar gresi undeva.

Tantrumurile sunt greu de gestionat de catre parinti si daca par dificile pentru noi, de fapt ele sunt si mai dificile pentru copii care sunt surprinsi de ceea ce se intampla si de proprii lor nervi.

1. Nu incercati sa il convingeti sa se opreasca

In aceste momente, ratiunea ramane undeva departe, asa ca oricat am incerca sa ii demonstram ca e nejustificat ce face, cel mic nici macar nu o sa auda cuvintele noastre. Asteptati in liniste sa se calmeze si ramaneti langa el. Pentru ca atunci cand se linisteste sa inteleaga inca o data ca sunteti alaturi de el orice s-ar intampla.

2. Nu recompensati si nici nu pedepsiti tantrumurile

Daca incepe un tantrum pentru ca vrea o jucarie desi i-ati explicat ca nu puteti sa i-o cumparati, nu cedati in urma unui tantrum. Deasemenea, daca inainte de a incepe un tantrum va pregateati sa mergeti in parc, duceti-va si dupa ce se opreste. Asa va intelege ca tantrumurile nu schimba cu nimic lucrurile, nici in favoarea, nici in defavoarea lui.

3. Nu tipati si nu reactionati sub impulsul nervilor

Da, daca suntem stresati, aparitia unui tantrum poate sa ne enerveze, mai ales cand suntem in locuri publice. Asa ca respirati adanc, aduceti-va aminte ca voi puteti sa va exprimati toate gandurile deci sunteti mai putin indreptatiti la nervi si mai ales, ca cel mic are si mai multa nevoie de linistea si calmul dumneavoastra in aceste momente.

4. Incercati sa intelegeti ce vrea

De multe ori nu stim ce a provocat tantrumul. Ce dorinta greu de exprimat l-a facut pe cel mic sa isi piarda rabdarea. Din pacate, cu un vocabular limitat, nici nu va putea sa spuna ce anume vrea. Asa ca spuneti-i: Arata-mi ce vrei. Si atunci s-ar putea sa opriti la timp un tantrum, pentru ca cel mic intelege ca poate sa isi faca cunoscute dorintele.

5. Linistiti-l dupa ce un tantrum s-a incheiat

Chiar daca cel mic nu mai tipa sau plange, asta nu inseamna ca s-a linistit. De cele mai multe ori poate fi chiar ingrozit pentru ca pe langa frustrarea care a determinat tantrumul, acum a aparut si teama ca nu intelege ce tocmai s-a intamplat. Asa ca luati-l in brate, spuneti-i ca intelegeti, ca il iubiti si ca e in regula sa isi exprime sentimentele. Asigurati-l ca veti fi intotdeauna alaturi de el, indiferent de ce se intampla si ca se poate baza mereu pe dragostea voastra. In felul acesta, tantrumurile vor fi din ce in ce mai rare si din ce in ce mai putin violente.

Pe final, un lucru pe care l-am mai spus si la inceput, dar care cred ca trebuie repetat, tantrumurile nu sunt din vina noastra. Nervii sunt normali la orice varsta si sunt mai vulcanici atunci cand cel care ii are, nu are toate instrumentele cu care sa comunice. Atata tot.

Pantofi fetite

Pantofi Pio Pio

Pantofi copii

Mocasini copii