Cand cititi aceste randuri probabil ati citit probabil tot ce se putea citi despre incendiul din 30 octombrie. Sper din tot sufletul sa nu aveti prieteni sau membri ai familiei care au fost acolo. Si chiar si asa, este o perioada dureroasa pentru toata lumea.
Nu cunosteam pe nimeni din cei care au murit in incediu si totusi povestile lor m-au zguduit. Nu vreau sa reiau nimic aici. Deja media supra exploateaza aceste povesti in cautarea de rating. Este ingrozitor de trist sa te folosesti de drame pentru a obtine orice fel de beneficiu si cred ca si noi putem sa facem ceva in privinta asta: sa inchidem televizorul cand apar interviuri cu parinti ai caror copii au fost in acea seara in club, sa nu dam click pe articole care arata imagini violente din acea noapte, sa incercam sa urmarim doar stiri cu informatii utila si nu pe cele care promoveaza senzationalul. Credeti-ma, pentru inima noastra, pentru sufletul nostru, pentru starea noastra generala este mai bine.
Evenimentele colective tragice produc doua tipuri de fenomene: sociale si individuale. La nivel social se aduc la suprafata erorile de sistem care au lasat sa se intample acest lucru; la nivel individual ne fac sa constientizam efemeritatea vietii si ne aduc aminte care sunt lucrurile cu adevarat importante in viata: familia, prieteni, sanatatea.
Dar cum facem sa nu uitam de lucrurile importante si sa ne asiguram o stare de bine generala? Mai jos gasitit cateva metode pe care toata lumea le poate pune in aplicare.
- Fa o lista cu lucruri pentru care esti recunoascatoare
Uneori trecem prin perioade in care nimic nu pare sa functioneze cum trebuie. Dar chiar si atunci daca ne asezam sa facem o lista pentru care suntem recunoascatori o sa vedeti cat de multe gasiti. Noteaza totul de la lucruri marunte (o ciocolata adusa cadou de o colega de la birou plecata in vacanta, faptul ca ai prins in ultimul moment autobuzul si ai ajuns la timp la intalnirea pe care o aveai, ca sotul a spalat vasele, etc) la lucruri majore (sanatate, prieteni buni si familie intelegatoare, un proiect dus cu bun sfarsit la birou, etc).
- Daruieste
Atunci cand daruim creste nivelul dopaminei in creier ceea ce creste instantaneu buna dispozitie. Daruieste flori, ciocolata, cadouri mari si mici. Daruieste sange (la propriu) in saptamanile urmatoare cand atatia oameni vor avea nevoie de el. Daruieste mancare si haine celor care au nevoie. Pe scurt, instaureaza un obicei ca macar o data pe saptamana sa daruiesti ceva.
- Fii activa.
Stim cu totii ca sportul este generator de endorfine, dar nu cu totii il practicam. Vestea buna este ca uneori este suficient ca pur si simplu sa fim activi pentru a castiga energie. Cand ai o dispozitie coborata danseaza singura timp de 30 de secunde, coboara si urca niste scari sau fa o mica plimbare, si ai sa te simti instant mai bine.
- Razi
Si rasul poate fi premediat si planificat.. Acum cateva ierni, cand iesisem sifonata dintr-o relatie am reusit sa tin depresia la distanta cu ajutorul comediilor de tip stand up. Ore de Bill Burr, Luis C.K, Patrice O’Neal sau Dylan Moran m-au facut sa rad cand nu credeam ca am sa pot. Puteti incerca si cu South Park, filme comedii sau chiar videoclipuri pe youtube cu oameni care se impiedica. Orice stiti ca v-a facut o data sa radeti, o sa o faca din nou.
- Fii in natura
In ultimul timp este din ce in ce mai greu sa iesim in natura. Stam intr-o cladire la birou, ca sa ne urcam apoi intr-un autobuz si sa intram intr-un bloc. Statul sub un copac nu mai ne vine natural, pentru simplu fapt ca de nu este nici un copac in proximitate. Iar cand gasim unul, de cele mai multe ori e pe un trotuar cu jumatate de metru patrat de pamant. Asa ca fortati-va sa iesiti in parc, sa iesiti in weekend din oras si sa petreceti cat mai mult afara.
- Vorbeste cu cineva despre care stii ca te intelege
Cu totii avem acea prietena sau acel prieten care stie intotdeauna ce sa spuna. De fapt, de cele mai multe ori acel prieten nu zice prea multe, dar stie sa asculte si sa puna intrebarile necesare care ne fac sa ne dam seama de ce suntem cu adevarat suparati sau cum putem rezolva o problema. O discutie de genul acesta creste intotdeauna buna dispozitie.
- Imbratiseaza
Stiu ca la noi salutul comun este pupatul pe obraji. Dar incercati ca data viitoare cand va intalniti cu un prieten sa il imbratisati. Da, este ciudat la inceput si parca putin stanjenitor pentru amandoi. Dar dupa un timp devine cel mai natural lucru. Credeti-ma. Sunt un om introvertit care ar fi preferat sa o ia la fuga decat sa fie nevoit sa imbratiseze acea persoana. Dar acum imi vine natural sa o fac si imi creste instantaneu starea de bine. Pentru ca atingerea reduce stresul si ajuta la eliberarea endorinelor in corp (la fel ca ciocolata, dar fara caloriile aferente).